Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Borba protiv dezinformacija: EU poziva na jasno označavanje AI sadržaja

Borba protiv dezinformacija je u fokusu EU, koja zahtjeva od platformi kao što su Google i Meta da označe tekstove, slike i drugi sadržaj koji je stvorio AI

Borba protiv dezinformacija je sve intenzivnija u EU, koja se koristi različitim metodama. Najnoviji korak u ovoj borbi jeste zahtjev koji je uputila velikim tehnološkim gigantima kao što su Google i Meta. Oni su pozvani da jasno obilježe sav sadržaj koji je generisan vještačkom inteligencijom – bilo da je riječ o tekstovima, slikama ili drugim vrstama medijskog materijala.

Vera Jurova, potpredsednica Evropske komisije, ukazuje na sve veći izazov u borbi protiv dezinformacija, uzrokovan napretkom generativnih četbotova. Ove mašine su sposobne da za nekoliko sekundi proizvedu kompleksan tekstualni i vizualni sadržaj što dodatno otežava ovaj proces. Jurova je stoga pozvala kompanije Google, Meta, Microsoft, TikTok i ostale gigante da se aktivno suprotstave ovom problemu, piše PBS.

Ideja je da online platforme koje su implementirale generativnu vještačku inteligenciju u svoje usluge, kao što su Microsoft Bing i Google Bard, implementiraju sigurnosne protokole koji će spriječiti “zlonamjerne aktere” u generisanju dezinformacija.

Kada je u pitanju sloboda govora, Jurova ističe da su regulative EU usmjerene na njenu zaštitu. Međutim, u kontekstu vještačke inteligencije, ona tvrdi da “ne vidi razlog zašto bi mašine morale da imaju slobodu govora”.

Brz razvoj vještačke inteligencije ne može da se isprati

Koliko god je svima generativna vještačka inteligencija postala fascinantna, postoji zabrinutost da bi mogla da transformiše brojne aspekte svakodnevnog života. EU nastoji da preuzme vodeću ulogu u globalnom regulisanju vještačke inteligencije putem svog nacrta zakona o vještačkoj inteligenciji, nazvanog Artificial Intelligence AI Act.

Zvaničnici EU, koji su ove godine uveli i odvojeni skup pravila za zaštitu korisnika od štetnog online sadržaja, su zabrinuti da ne mogu da prate brzi razvoj vještačke inteligencije. Kako tehnološki sektor ubrzano usvaja generativnu AI, zakonodavci u SAD i Evropi pokušavaju da anticipiraju izazove koje nova tehnologija može donijeti. U međuvremenu, oni rade na “dobrovoljnom kodeksu ponašanja” kako bi nadomjestili regulativnu prazninu dok ne stupe na snagu zvanična EU pravila o vještačkoj inteligenciji.

Jurova svakako insistira da bi tehnološki giganti trebalo odmah da počnu da obilježavaju sadržaj koji je generisala vještačka inteligencija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve