Već su svima poznate sankcije koje je SAD uvela kineskoj kompaniji Huawei kao i da Vašington pritiska saveznike da isključe najvećeg svjetskog snabdjevača telekomunikacionom opremom iz svojih 5G mreža, navodeći da ta kompanija predstavlja prijetnju po bezbjednost zbog špijunaže. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Njemačke, Horst Zehofer, rekao je da njegova zemlja još uvijek ne može da izgradi 5G mobilnu mrežu bez Huawei-ja, što je pitanje koje izaziva napetost između SAD i njihovih saveznika.

Zehofer je rekao da je “protiv sklanjanja proizvoda s tržišta samo zato što postoji mogućnost da se nešto možda desi”. Naveo je da Njemačka mora da bude zaštićena od špijunaže i sabotaže, ali i ocijenio da bi isključivanje Huawei-ja moglo da odloži izgradnju mreže za pet do deset godina.

“Ne vidim da možemo da postavimo 5G mrežu u Njemačkoj u kratkom roku bez učešća Huawei-ja”, rekao je Zehofer za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Njemačka je odlučila da ne zabrani Huawei-ju da se nadmeće na konkursima za izgradnju 5G mreže, ali je postavila stroge standarde koji bi mogli da dovedu do toga da kineska firma ne može da učestvuje.

Komentari

avatar