Odmazda Donalda Trampa i njegov “rat” sa Kinom mogli bi negativno da se odraze na jednu od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu.

fotoIlustracija

Trampova odluka o aplikaciji TikTok je dobro poznata, međutim, odluka se odnosi na “zabranu trgovanja bilo kojom osobom, ili bilo kog pravnog lica koje je u nadležnosti SAD” sa kompanijama ByteDance (u čijem vlasništvu je TikTok), ali i Tencent (u čijem vlasništvu je aplikacija WeChat).

Trebalo bi da znamo da WeChat (nešto poput kineske verzije WhatsApp-a) nije mnogo popularan van Kine pa zato ovo nije imalo mnogo odjeka u javnosti.

Međutim, Kinezi gotovo da ne mogu da zamisle život bez ove aplikacije, koja im služi za komunikaciju, ali je i sredstvo plaćanja, izvor vijesti i tako dalje.

Ukratko – riječ je o aplikaciji koju većina Kineza ima na svojim telefonima. Zato se iz kompanije Apple plaše šta će se desiti ukoliko budu morali da je uklone iz svoje prodavnice aplikacija. Ako WeChat ne bude dostupan u Kini, analitičar Ming-Či Kuo predvidio je da će se iPhone prodavati od 25-30 odsto manje.

Tačni iznosi se ne spominju, ali bi ovo, uz pad prodaje ostalih Apple uređaja, značilo milijarde dolara štete za Apple. Ako se ovo bude odnosilo samo na SAD, Kuo procjenjuje da će pad prodaje iPhone uređaja iznositi samo od 3 do 6 odsto, prenosi Tech Spot.

Još uvijek se ne znaju neke konkretnije informacije, ali trebalo bi podsjetiti i da Tencent posjeduje gejming kompaniju Riot Games, a imaju skoro 50% udjela u vlasništvu Epic Games kompanije, da su ulagali u Teslu, Reddit, Spotify i mnoge druge.

Međutim, izgleda za sada da bi zabrana, ukoliko se donese, trebalo da se odnosi samo na WeChat.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve