Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Apple pretekao Microsoft postavši najvrijednija kompanija na svijetu

Eplove akcije porasle su za više od dva odsto na 211,75 dolara, što mu daje tržišnu vrijednost od 3.25 hiljada milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta iznosila je 3.24 milijardi dolara, zaostajući za proizvođačem Ajfona po prvi put u posljednjih pet mjeseci

Epl (Apple) je ponovo postao najvrijednija svjetska kompanija, svrgnuvši Majkrosoft (Microsoft) sa čelne pozicije, jer je proizvođač Ajfona (iPhone) napredovao u trci za dominacijom nad tehnologijom vještačke inteligencije (AI).

Eplove akcije porasle su za više od dva odsto na 211,75 dolara, što mu daje tržišnu vrijednost od 3.25 hiljada milijardi dolara. Tržišna kapitalizacija Majkrosofta iznosila je 3.24 milijardi dolara, zaostajući za proizvođačem Ajfona po prvi put u posljednjih pet mjeseci.

Eplove akcije su skočile, dan nakon što je predstavio niz funkcija sa AI-om i softverskih poboljšanja za svoje uređaje, što je potez za koji je nekoliko analitičara reklo da će pokrenuti prodaju Ajfona.

Na Eplovoj godišnjoj konferenciji za programere u ponedjeljak, rukovodioci, uključujući i generalnog direktora Tima Kuka (Cook), hvalili su se kako će glasovni asistent Siri moći da komunicira sa porukama, imejlovima, kalendarom kao i aplikacijama trećih strana.

Tehnološki gigant je zaostajao za rivalima poput Majkrosofta i Alfabeta (Alphabet), koji je vlasnik Gugla (Google) na veoma konkurentnom tržištu vještačke inteligencije, što je razlog zašto su njegove akcije ove godine imale slabiji učinak u poređenju sa takmacima.

Eplove akcije su porasle za oko deset odsto u 2024, Majkrosoftove 16, a Alfabetove 28.

Neke od zabrinutosti zbog slabih perfomansi akcija su ublažene nakon što je Epl mimo očekivanja ostvarito dobre kvartalne rezultate u maju i predstavio rekordni plan otkupa od 110 milijardi dolara.

Lider AI čipova Nvidia, koja je nakratko prošle sedmice pretekla Epl po tržišnoj vrijednosti, ove godine je ojačao za nevjerovatnih 144 odsto. Nvidia je nedavno dostigla tržišnu vrijednost od 3.06 hiljada milijardi dolara.

Kompanija “Tesla” je jedina iz grupe “Veličanstvenih sedam” koja je ove godine prošla gore od Eplaa, sa padom od više od 30 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve