Situacija sa korona virusom ne izgleda kao da će se smiriti u skorije vrijeme, a pred nama je period koji će vjerovatno zahtijevati striktnije socijalno distanciranje. Međutim, život mora da teče dalje, pa moramo da se prilagođavamo drugačijoj svakodnevici. Jedna od stvari koja je otežana zbog toga (zbog nemogućnosti direktnog kontakta, ili otežane identifikacije zbog obaveznog nošenja maske), može da se riješi tehnologijom, upotrebom interesantnog softverskog rješenja.

Besplatna aplikacija za mobilne telefone, ID by Pi, služi za identifikaciju osobe bez ličnog kontakta. Ona predstavlja tehnološki inovativno rješenje koje efikasno smanjuje mogućnost prevare kada neko pokuša da upotrijebi lažna dokumenta. Sistem se svodi na snimanje selfija i identifikacionog dokumenta sa fotografijom (lične karte, pasoša…) i njihovo upoređivanje. AI koji stoji iza aplikacije vrši upoređivanje fotografije iz dokumenta i selfija, ali se ne zaustavlja na tome. On, takođe, OCR-uje podatke iz dokumenta, koji se zatim u kriptovanom obliku čuvaju u cloud okruženju.

Prilikom identifikacije korisnika i provjere autentičnosti njegovih podataka koriste se različite informacije, kao što su ime i prezime, adresa, geolokacija fotografisanja selfija, telefonski broj, a provjerava se čak i brend telefona pomoću kojeg je napravljen selfi. Verifikacija se obavlja u realnom vremenu, a svi podaci su anonimni i čuvaju se uz sve mjere bezbjednosti i sigurnosti povjerljivih podataka, skladu sa GDPR-om.

ID by Pi je rješenje koje obezbeđuje da se korisnik identifikuje uz čuvanje socijalne distance. Aplikacija za sada postoji samo za Android platformu i dostupna je na Google Play prodavnici. Za kompanije je bitno da postoji i mogućnost integracije ovog sistema u web aplikacije, čime može da se osigura pravilna verifikacija korisnika koji se loguju na sistem.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve