Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

AI sistemi za pletenje: Budućnost kreiranja odjevnih predmeta

Naime, eksperti iz Computer Science & Artificial Intelligence laboratorije sa Univerziteta u Masačusetsu razvili su kompjuterski sistem za pletenje koji po dizajnu kreira željene komade odjeće

Oni koji su do sada čeznuli za ispletenim komadima odjeće koji su napravljeni samo za njih, a nisu posjedovali potrebne vještine, te im bake nisu bile na raspolaganju, sada tu želju mogu da prepušte robotima.

Foto: screenshot youtube

Naime, eksperti iz Computer Science & Artificial Intelligence laboratorije sa Univerziteta u Masačusetsu razvili su kompjuterski sistem za pletenje koji po dizajnu kreira željene komade odjeće. Pošto se unese željeni dizajn sistem odjeću plete od prave vune, a jednostavni oblici kao što su kape i rukavice imaju i svoje templejte po kojima se lako pletu. Ambiciozniji korisnici mogu da kreiraju i drugačije šare, da bi ih neuralne mreže potom uvrstile među postojeće šablone. Tokom testiranja su čak i oni korisnici koji nikada nisu uzeli igle u ruke lako kreirali željene odjevne predmete, ali se ističe da sistem ipak ne posjeduje cjelokupnu vještinu ljudskih pletilja.

Kreatori su istakli da je sistem stvoren kako bi ova vještina kreiranja odjeće postala široko dostupna, i kako bi se lakše komercijalizovala i uvela u masovnu proizvodnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve