Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

Adobe priprema besplatan Photoshop

Kako prenosi portal TheVerge, ovaj program će upotrebiti ''freemium'' poslovni model koji korisnicima omogućava da koriste neke funkcionalnosti, dok one naprednije ostaju rezervisane za premijum korisnike koji plaćaju uslugu

U ovom trenutku kompanija Adobe otpočela je testiranje besplatne online verzije moćnog i popularnog programa za obradu fotografija, Photoshop. Kako prenosi portal TheVerge, ovaj program će upotrebiti “freemium” poslovni model koji korisnicima omogućava da koriste neke funkcionalnosti, dok one naprednije ostaju rezervisane za premijum korisnike koji plaćaju uslugu. Evo kako to sve funkcioniše.

Inicijalno testiranje 

Dakle, besplatna punokrvna onlajn verzija Adobe Photoshop-a prolazi kroz prvi krug testiranja među korisnicima u Kanadi. Stanovnici ove zemlje mogu da pristupe Photoshop-u nakon kreiranja besplatnog Adobe naloga.

Trenutno, većina sposobnosti desktop verzije ovog programa dostupne su i u besplatnoj verziji. Međutim, kako sama kompanija navodi, “freemium” model će napredne funkcionalnosti omogućiti samo onim korisnicima koji plaćaju neku vrstu pretplate. I pored toga, Adobe navodi kako će većina glavnih sposobnosti ostati besplatna, a sama onlajn verzija Photoshop-a apsolutno funkcionalna za obradu fotografija.

Kako kaže Marija Jap, potpredsjednica sektora za digitalni marketing: “Želimo da Photoshop bude lakše dostupan što većem broju ljudi koji žele da isprobaju mogućnosti ovog programa”.

Prethodna verzija 

Prvobitna verzija besplatnog Photoshop-a dostupna je od oktobra prošle godine, ali daleko je od onoga što trenutni Photoshop Online nudi. Sa imenom “Photoshop for web” bila je to apsolutno okrnjena verzija svog desktop parnjaka, pa je ono što je sada pred publikom, ogromno unapređenje.

Cilj besplatne verzije 

Najvjerovatnije, plan kompanije Adobe jeste da korisnicima pruži uvid u manji dio onoga što ovaj moćni program nudi kako bi ih inspirisala da sebi priušte punu verziju. Slično su uradili sa već nekoliko svojih programa, poput Fresco (program za digitalno crtanje i slikanje), Express (program za dizajn).

Globalno lansiranje 

U ovom trenutku kompanija Adobe još uvijek nije objavila planove o tome kada bi Photoshop Online mogao biti dostupan u drugim djelovima svijeta. Međutim, prema već objavljenim planovima predstavnika ove kompanije koji se tiču upoznavanja što većeg broja korisnika sa mogućnostima ovog programa putem “freemium” onlajn modela, najvjerovatnije nećemo morati dugo da čekamo da Photoshop postane dostupan širom svijeta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve