Rast potražnje za 5G pametnim telefonima koji tek treba da preplave tržište, neće pomoći u njegovom spasenju od sunovrata, objavio je Samsung u srijedu. Ovo praktično znači da je šteta od epidemije Korona virusa ekonomski daleko veća od one koja je procijenjena, i da je pitanje šta će se dalje dešavati. Pametni telefoni koji tek treba da budu lansirani tokom ove godine neće dovesti do stabilizacije tržišta.

Ilustracija

Globalna pandemija upropastila planove proizvođača

Prije izbijanja krize, najveći svjetski proizvođač mobilnih telefona očekivao je da će potražnja rasti, što je normalan slijed okolnosti. Uz pandemiju koja je u međuvremenu postala globalna, ova očekivanja su izuzetno nerealna i očekuje se pad prodaje od preko 10% na godišnjem nivou u cijelom svijetu. To je udarac za sve kompanije koje se bave proizvodnjom pametnih telefona.

Iz Samsunga najavljuju da će potražnja za 5G uređajima svakako rasti i tokom ove godine, ali da to ni izbliza neće biti dovoljno da ublaži pad prodaje koji je još uvijek u toku od januara mjeseca. Apple je zatvorio prodavnice širom svijeta, MWC Barselona sajam je otkazan
usljed širenja ovog virusa, a i drugi proizvođači su pomjerili svoje premijere ili ih otkazali.

U ovakvoj situaciji niko neće profitirati, to je jasno. Pitanje je samo koliko će kompanije biti sposobne da se prilagode trenutnom stanju u svijetu i ostanu stabilne dok kriza ne prođe. Apple je riješio da pravi svoje 5G čipove i time jasno stavio svima do znanja da žele da imaju sigurnost bar kada je u pitanju dostava komponenti za njihove uređaje i stabilnost u proizvodnji. Iz Samsunga poručuju da je ovom epidemijom tržište mobilnih telefona izuzetno uzdrmano i da će biti potrebno dosta vremena da se sve vrati u normalu.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments