Brod “Jadran” se susreo sa nepoznatim plovilom, podignuta borbena uzbuna?

0

Tokom krstarenja školskog broda MVCG, jedrenjaka „Jadran“ sa ukrcanim studentima Pomorskog fakulteta iz Kotora na ruti Tivat- Valeta-Tivat, prošle je sedmice došlo je do, kako navodi portal Boka news, manje vanredne situacije.

Prilikom povratka broda sa Malte za Crnu Goru, drugog dana plovidbe, u noći sa petka 11. na subotu 12.maja, dok se „Jadran“ nalazio u vodama Jonskog mora južno od Otrantskih vrata i ulaza u Jadransko more, dežurna posada je na radaru, odnosno AIS pokazivaču, primijetila sumnjivo plovilo koje se školskom brodu MVCG približavalo velikom brzinom. Neidentifikovano plovilo koje nije odgovaralo na radio-pozive, je ušlo u zonu koju svaki ratni brod (pa tako i „Jadran“ koji iako je jedrenjak, ima status ratnog broda) smatra svojim bezbjedonosnim perimetrom.

„Plovilo se kretalo velikom brzinom i na način da su ga naši senzori automatski označili kao „prijetnju“ i shodno tome pokrenuta je standardna operativna procedura za djelovanje u takvim situacijama.“- kazao je izvor tog portala koji je tada bio na brodu.

To znači da je posada „Jadrana“, kao i dva ukrcana pripadnika specijalnih snaga Mornarice VCG – Pomorskog odreda, dobila borbenu uzbunu i podijeljeno im je streljačko naružanje sa bojevom municijom. Iz predostrožnosti, po dva naoružana pripadnika VCG zauzela su položaje na pramcu, bokovima i krmi broda, „Jadran“ je popalio reflektore i sa njima osvijetlio okolinu broda, a preko radija je nepoznatom plovilu naloženo da se udalji.

„Oni su to odmah i uradili, i prošavši na oko milju od nas velikom brzinom, ugasili su svoja navigacijska svjetla i nestali su u noći “- kazao je sagovornik.

On je objasnio da se nepoznato malo brzo plovilo ponašalo na način da se moglo smatrati tzv. „asimetričnom prijetnjom“ – mogućim teroristima ili piratima koji na sličan način ponekad u raznim djelovima svijeta napadaju trgovačke, ali povremeno se u slučaju terorista spremniih na samoubilačke akcije, znaju okomiti i na ratne brodove.

„Nismo uspjeli identifikovati o kome se radilo, ali po svemu sudeći bio je to neki brzi gliser sa švercerima ili nelegalnim migrantima kakvih ponekad ima po vodama između Italije, Grčke i Albanije. U svakom slučaju, komandni kadar i posada broda regaovali su izuzetno profesionalno i u skladu sa standardnom procedurom da zaštite brod i živote ljudi na njemu, prvenstveno studenata koji su u doba kada je došlo do incidentne situacije, većinom spavali ili bili pod palubom“, kazao je sagovornik portala Boka news, dodajući da su kasnije, nakon što se nepoznato plovilo udaljilo, u daljini na horizontu primijetili i ispaljivanje signalnih raketa.

Inače, na „Jadranu“ je tokom ove plovidbe bio ukrcan i komandant Mornaruce VCG, kapetan fregate Vesko Tomanović, kao i nekoliko predstavnika Ministarstva odbrane, predvođenih pomoćnikom ministra za ljudske resurse Mihailom Volkovim.

Iz Ministarstva odbrane međutim, na pitanja u vezi sa tim slučajem indirektno su odgovorili da je bila riječ o vježbi.

„Tokom čitavog trajanja plovidbe nije se desila nijedna vanredna situacija (osim školskih vježbi) a pogotovo nije bilo nikakve terorističke prijetnje po školski brod “Jadran”.” Kako nije bilo nikakvih iznenadnih vanrednih situacija po posadu i sami brod, nije bilo nikakve potrebe za aktiviranjem saveznika iz Mornarice ili drugih slučbi Italije”- rekli su iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković.

Komentari

avatar