Kroz dva programa: osposobljavanje za samostalan rad i osposobljavanje za rad kod poslodavca, šansu za posao dobiće 500 srednjoškolaca sa evidencije Zavoda za zapošljavanje.

foto Arhiva

Upravni odbor Zavoda, na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavala Ranka Pavićević, odobrio je ukupno 834.000 eura za finansiranje ovih programa.

“Za učešće u programima iskazano je veliko interesovanje i poslodavaca i nezaposlenih. Članovi Upravnog odbora prihvatili su predlog nadležne komisije da 78 izvođača realizuje 80 programa za samostalan rad, čime će se omogućiti zapošljavanje 250 lica iz evidencije Zavoda”, navode iz ZZZCG.

Riječ je, kako dodaju, o svojevrsnom pripravničkom stažu, u periodu od šest mjeseci, za lica sa stečenim srednjim stručnim obrazovanjem u trajanju od tri godine i sa stečenim srednjim opštim i stručnim obrazovanjem u trajanju od četiri godine (III i IV nivo obrazovanja), koja nemaju radno iskustvo u nivou obrazovanja.

“Učešće Zavoda u finansiranju predloženih programa osposobljavanja za samostalan rad iznosi 556.035 eura.  Izborom 55 izvođača za realizaciju 57 programa osposobljavanja za rad kod poslodavca omogućava se zapošljavanje 250 lica iz evidencije Zavoda. Oni će biti osposobljeni za rad na poslovima određenog, konkretnog, radnog mjesta u realnom radnom okruženju. Osposobljavanje traje tri mjeseca. Za tu namjenu Upravni odbor je odobrio 278.017,50 eura”, dodaju oni.

Učesnici programa imaće klasično zaposlenje na period od tri, odnosno šest mjeseci, s tim što su iskazana očekivanja da poslodavci određeni broj sada nezaposlenih zadrže i po isteku programa.

Komentari

avatar