Zorana Kralj otkačila SNS: Nema proslave Podgoričke skupštine u CNP-u

Crnogorsko narodno pozorište (CNP) je odbilo zahtjev Srpskog nacionalnog savjeta (SNS) da koristi Veliku scenu za obilježavanje godišnjice Podgoričke skupštine, a takvu odluku je donijela direktorica CNP-a Zorana Kralj, imajući u vidu, kako je kazala, djelatnost nacionalnog teatra i prirodu događaja koji se obilježava.

SNS, na čijem je čelu Momčilo Vuksanović, juče se pismom obratio direktorici Kralj, od koje su zahtijevali da im se od 25. novembra do 5. decembra u večernjem terminu omogući korišćenje velike sale CNP-a, za “obilježavanja stogodišnjice Podgoričke skupštine i oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore i ostalih južnoslovenskih naroda u Prvom svjetskom ratu”.

Iz pozorišta su podsjetili da je osnovna djelatnost CNP-a realizacija umjetničkih i kulturnih programa i sadržaja koji reprezentuju nacionalnu savremenu umjetničku produkciju u skladu sa programskom i repertoarskom orijentacijom i koncepcijom. Kralj smatra da scena CNP-a nije mjesto za realizaciju ovakvih događaja, s obzirom na to da događaj koji SNS planira ima izrazito politički kontekst i predmet je podjela i polemika u crnogorskom društvu.

“CNP je kuća svih građana Crne Gore. Ne možemo i ne smijemo se baviti politikom koja nema estetsku formu. Napuštanjem tog postulata otvorićemo vrata dnevnopolitičkom nadmetanju. To nije naša djelatnost i interesovanje”, istakla je Kralj. U toj kulturnoj ustanovi, kako kaže Kralj, ostaju otvoreni i spremni da u budućnosti zajedno sarađuju na projektima i programima koji će imati kulturno-umjetnički karakter, u skladu sa najvišim estetskim kriterijumima i umjetničkom politikom CNP-a. Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ponovio je ranije poznati stav tog Vladinog resora u vezi sa održavanjem bilo kakve proslave koja se tiče Podgoričke skupštine. U Ministarstvu su ocijenili neprihvatljivim ideju da CNP kao institucija koja, kako su kazali, ima poseban značaj u našim kulturnim okvirima, bude prostor u kojem će biti slavljen datum koji podsjeća na gubitak crnogorske nezavisnosti i brisanje Crne Gore sa evropske mape.

“Ta je ideja, što je očito, samo nova u nizu provokacija, na koju naše društvo ni ovog puta neće nasjesti”, kazao je Bogdanović za Dnevne novine.

U SNS-u su kazali da su krоvna оrganizacija srpskоg narоda, te da saglasnо Ustavu Crnе Gоrе imaju pravо da slave srpskе naciоnalnе praznikе i da tо čine оd оsnivanja bеz ijеdnоg incidеnta ili prigоvоra na račun sadržaja manifеstacijе.

“I pored najave crnogorske vlade da neće dozvoliti obilježavanje vijeka od Podgoričke skupštine, Srpski nacionalni savjet sa prosrpskim partijama u Crnoj Gori je već počeo pripreme za taj događaj. Veoma nam je stalo da se ova manifestacija održi u Crnogorskom narodnom pozorištu, kako bi Srbi, kao relativno većinski narod u Crnoj Gori, konačno počeli sarađivati sa državnim institucijama, što je do sada bio veoma rijedak slučaj”, kazali su juče iz SNS-a prije nego što je iz CNP-a stigao negativan odgovor na njihov zahtjev.

Pokušaj provokacije i stvaranja novih podjela

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović smatra da je slavljenje datuma koji simbolizuje uvod u razdoblje mraka i represije, čin koji je u suprotnosti sa stavovima države i svim idejama na kojima počiva današnje crnogorsko društvo.

“Iz tog razloga, najavljeni događaj – kako smo i ranije predočili – vidimo isključivo kao provokaciju i pokušaj za stvaranje novih podjela u Crnoj Gori”, kazao je Bogdanović. Ministar kulture je podsjetio da u našoj hiljadugodišnjoj prošlosti “ima dovoljno značajnih datuma i događaja, koje obilježavamo na čast i ponos naše države i svih naših naroda”.

“A što se, u navedenom kontekstu, smatra značajnim događajima, definisano je čak i zakonima. Tako se, između ostalog, značajnim događajem smatra onaj koji je bio od izuzetne važnosti za državni, društveni, ekonomski ili kulturni razvoj Crne Gore; koji predstavlja važan datum u oslobodilačkim i antifašističkim težnjama crnogorskog naroda ili drugih naroda u Crnoj Gori; koji predstavlja doprinos u borbi za mir, razumijevanje ili saradnju naroda u svijetu. Sa druge strane, obilježavanje vijeka od održavanja Podgoričke skupštine u suprosnosti je sa svim prethodno navedenim stavkama”, pojašnjava Bogdanović.

izvor: Dnevne novine

Komentari

avatar