Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Znanje, iskustvo i nesebičan trud se uvijek isplate: Stara maslina je obilno rodila

Znanje, iskustvo i nesebičan trud se uvijek isplate, Stara maslina je svojim obilnim rodom i ove godine obradovala barske maslinare posebno članove Društva maslinara Bar koji se uz ugovor sa Kulturnim centrom Bar od proljeća i formalno brinu o njoj.

Znanje, iskustvo i nesebičan trud se uvijek isplate, Stara maslina je svojim obilnim rodom i ove godine obradovala barske maslinare posebno članove Društva maslinara Bar koji se uz ugovor sa Kulturnim centrom Bar od proljeća i formalno brinu o njoj.

Društvo maslnara Bar

“Društvo maslnara Bar nastavlja kontinuiranim aktivnostima na zaštiti i očuvanju Stare masline na Mirovici u Baru. Izvršeno je njeno redovno zaprašivinje kombinacijom insekticida i folijarne prihrane. Od trenutka formanog preuzimanja brige o Staroj maslini njeno stanje se značajno poboljšalo. Mjere koje je Društvo maslinara Bar preduzimalo u proteklom periodu pokazale su se veoma svrsishodnim i pravovremenim”, saopštio je predsjednik društva maslinara Bar, Ćazim Alković.

Stara maslina je, kaže, obilno rodila i nagradila maslinare za trud koji su uložili u njenom održavanju.

“Pokazalo se da ako maslinari na vrijeme primjene sve odgovarajuće agrotehničke mjere mogu očekivati i dobar rod. Projekat revitalzacije i očuvanja Stare masline je višestruko značajan kako sa aspekta brige o prirodnom i kulturnom dobru tako i sa aspekta edukacje maslinara i uljara. Sve agrotehničke mjere koje se sprovode na Staroj maslini Društvo maslinara uz pomoć medja mnogobrojnih sastanaka čini javnim kako bi ih i drugi maslinari u manjem ili većem obimu primjenjivali u svojim maslinjacima”, navodi se u saopštenju.

Više nego obilan rod Stare masline je dokaz da su sprovedene mjere djelotvorne i da bi ih se trebali pridržavati i ostali maslinari.

“Ovo je period godine kada maslinari moraju shvatiti da jedino odgovarajućom zaštitom mogu sačuvati plodove od napada muve masline. Društvo maslinara Bar ima kontinuiranu saradnju sa Upravom za bezbjednost hrane kao i sa Biotehničkim fakultetom, oni prate napad muve masline na području Bara i Ulcinja a Društvo preko svih sredstava informisanja prenosi preporuke za zaštitu. Ukoliko se ne budu poštovale njihove preporuke i ove godine se ne
može računati na rod maslina.

Aktivnosti na očuvanju Stare masline će sa posebnom pažnjom biti nastavljene, već se planira kontrolisana berba plodova od čega će se proizvesti posebno ulje vrhunskog kvaliteta koje će biti ponos našeg grada jer niko u bližem a i širem okruženju naše države nije u mogućnosti da proizvede hranu od biljke koja je zasađena više od 250 godina prije Nove ere. Radove na zaštiti od muve masline i folijarnor prihrani su obavili članovi rukovodstva Društva
maslinara Bar Ibrahim Duraković, Orhan Babović, Dino Mujić i Ćazim Alković“, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve