Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i njene najekstremnije pristalice ponovo su pokazali da ne prezaju ni od najnižih manipulacija, pa su po ko zna koji put zloupotrebili djecu za širenje svoje političko-nacionlističke svetosavske propagande.

“Dječija litija” – zloupoteba djece u širenju crkvene političke propagande, FOTO: Screenshot

Društvenim mrežama kruži snimak pod nazivom “Dječija litija u Baru” koji je po svemu sudeći napravljen juče na ulicama ovog primorskog grada.  Na snimku se vidi skupina djece uzrasta od pet do sedam godina kako imitira ponašenje srpskih popova i njihovih pristalica u izvođenju politčkih litija koje su do pojave koronavirusa dva puta sedmično održavane u crnogorskim gradovima.

Organizatori ovog krajnje neprikladnog skupa otišli su toliko daleko da su jedno dijete koje predvodi takozvanu litiju, obukli u mantiju, stavili mu vještačku bradu, dali mu štap i krst da bi što više podsjećalo na čelnika SPC u Crnoj Gori Amfilohija.

Čitaoci portala Aktuelno uputili su čitav niz komentara našoj redakciji izražavajući “gnušanje” i “zgroženost” ovako “niskom zloupotebom” djece od strane čelnika SPC za propagiranje svoje političke agende.

Nažalost, ovakva (zlo)upoteba djece u propagandne svrhe od strane funkcionera SPC u Crnoj Gori nije izuzetak već pravilo koje se ponavlja posljednjih pola godine, od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Slična “dječija litija” održana je i početkom godine takođe u Baru.

Dječija litija održana početkom godine, FOTO: Bar Info

Na političkim litijama koje su počele da se organizuju nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti djeca su redovno isturana u prve redove, a čak su dovođena i na skup u Nikšiću kada su se demonstranti sukobili sa policijom nakon hapšenja jednog od lidera SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića.

Treba podsjetiti da su početkom godine djeca u dvorištu jedne podgoričke osnovne škole cijepala crnogorsku zastavu, mahala srpskim trobojkama i skandirali “Milo lopove”.

MCP čak za ilustraciju tekstova na sajtu Mitropolija.com redovno stavlja fotografija djece koja su učestvovala u litijama i molebanima predvođenim zaposlenima u ovom privredno-političkom udruženju, pa pretpostavljamo da se ova planska zloupotreba vrši da bi se javnosti predstavilo kako “režimski plaćenici ANB-a”, atakuju na djecu koja brane svetinje i zaostavštinu samog Boga. Definicija niske i jeftine propagande.

Poražavajuće kod ovih snimaka je što izgleda da su djeca potpuno naučena da oponašaju  popove SPC u kampanji protiv države Crne Gore i njenih institucija, koju već pola godine punim intenzitetom sprovodi Mitropolija crnogorsko-primorska u saradnji sa pojedinim opozicionim strankama, zdušno potpomognuta klerofašističkim centrima iz Beograda.

Pitanje koje ovdje trebamo postaviti čelnicima SPC u Crnoj Gori je – da li je moguće da se, makar dok se ne reguliše status crkve, uzdrže od korišćenja djece kao propagandnog sredstva za ostvarivanje svojih interesa i promociju političkih ciljeva?

B.K.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve