Subota, 22 Januara, 2022
Rubrika:

ZLOUPOTREBA MEHANIZACIJE Parcela gdje je uništen buldožer Rudnika uglja u vlasništvu Crkve Srbije!

Postavlja se pitanje kako i zašto se mehanizacija Rudnika koristi za poslove na ovoj parceli i uopšte van okvira poslova Rudnika koji nijesu regulisani zakonom, određenim ugovorom ili memorandumom kao što je to slučaj sa Opštinom

Izvršni direktor Rudnika uglja AD Pljevlja Milan Lekić kazao je prije dva dana Standardu da je buldožer koji se prevrnuo u mjestu Crljenice korišćen za radove kod manastira Svete Trojice.

On nije želio da saopšti za koje se sve radove i po kom osnovu koristi mehanizacija Rudnika, ali je kazao da je ”sve okej, ništa neregularno, nikakve štete, sve ljudski i pošteno”. Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalne policije Opštine Pljevlja Standardu su danas kazali da su provjerom na licu mjesta i u katastru došli do informacije da se radovi izvode isključivo na parceli koja je u vlasništvu Eparhije mileševske Srpske pravoslavne crkve.

Postavlja se pitanje kako i zašto se mehanizacija Rudnika koristi za poslove na ovoj parceli i uopšte van okvira poslova Rudnika koji nijesu regulisani zakonom, određenim ugovorom ili memorandumom kao što je to slučaj sa Opštinom.

Standard je prije dva dana pokrenuo ovu priču, nakon što je dobio informaciju da se jedan od buldožera Rudnika prevrnuo kod sela Crljenice u Pljevljima, o čemu smo detaljno pisali.

Nakon što je izvršni direktor Rudnika Milan Lekić saopštio Standardu da ”uopšte nema štete na buldožeru”, te da ”nije tačno da je bio na seoskim putevima, a i da je bio nema nikakve veze. Nego je bio kod Manastira Svete Trojice”, Standard je uputio pitanja Opštini Pljevlja i pitao da li su upoznati sa radovima kod manastira.

U ime Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalne policije Opštine Pljevlja koji kontrolišu izvođenje bilo kakvih radova na javnim površinama, Bojan Bajčeta, načelnik Komunalne policije u Pljevljima odgovorio je na pitanja Standarda, kakvi se radovi izvode kod manastira Svete Trojice i da li su u nadležnosti lokalne uprave.

”Što se tiče vaših pitanja, mi smo provjerom na licu mjesta i u katastru došli do informacije da se radovi izvode isključivo na parceli koja je u vlasništvu Eparhije Mileševske Crkvene opštine Ilino brdo, tako da se ne radi o javnoj površini. Druga stvar je da se ne radi o građenju pomoćnog ili postavljanju nekog privremenog objekta, što bi takođe moglo biti u nadležnosti lokalne uprave i njenih inspekcijskih organa već se vizuelno po našem zaključku radi o postavljanju nekih odvodnih cijevi, u koju svrhu mi to ne znamo i nismo detaljnije ulazili u to”, rekao nam je Bajčeta.

Takođe, Sekretarijat za inspekcijske poslove je, kako nam je kazao, jutros o tome upoznao i urbanističko-građevniskog inspektora, koji bi trebalo da ukoliko ima elemenata iz njegove nadležnosti utvrdi i preduzme aktivnosti.

”Ne radi se o javnoj površini, već teritoriji koje je u vlasništvu Eparhije Mileševske i organi lokalne uprave nijesu nadležni za kontrolu radova u ovom smislu”, kazao nam je Bajčeta.

NIKO NE ZNA ĐE I ZA KAKVE SVE RADOVE SE KORISTI MEHANIZACIJA RUDNIKA

Stiče se utisak da niko ne zna za koje se sve poslove koristi mehanizacija Rudnika uglja AD Pljevlja, a pojedini građani navode da se koristi da seljacima završava poslove privatne prirode, probija puteve u Rađevićima, pravi skijališta, radi na seoskim putevima, ”kopa temelje za porodičnu kuću u naselju Guke” i slično.

Zna vjerovatno izvršni direktor Milan Lekić, ali ne želi da saopšti. Predsjednik Opštine Igor Golubović nije bio upoznat sa radovima u okolnim selima i kod manastira Svete Trojice, a predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Dušan Janjušević, danas je izjavio za Standard da se Odbor ne bavi time.

Podsjetimo, Standard je već pisao da se jedan od bludožera Rudnika prevrnuo u mjestu Crljenice u toj opštini, a juče je angažovana dizalica za njegovo izvlačenje. Dan prije, izvršni direktor Rudnika Milan Lekić (NSD) u izjavi za Standard je kazao da je mašina u garantnom roku, te da je serviser ovlašćene firme dolazio i konstatovao da nema štete.

Na nekoliko puta ponovljeno pitanje, za koje radove je korišćen buldožer, nije odgovorio. Čak je ustvrdio da se buldožer nije nalazio u pomenutom selu, već kod manastira Svete Trojice.

KONTROLA RADA IZVRŠNOG DIREKTORA NIJE NADLEŽNOST ODBORA DIREKTORA?

Portal Standard danas je kontaktirao predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Dušana Janjuševića iz redova Demokrata, ali nam je on rekao da Odbor nije u toku sa dešavanjima.

Pitali smo ga da li znaju šta se dešava sa buldožerom koji se prevrnuo u mjestu Crljenice.

Ništa nismo dobili vezano za to, ono što je u medijima to jedino znamo. Nazovite direktora Lekića”, kazao nam je Janjušević.

Istakli smo da Lekić nije odgovorio na pitanje na čemu tačno radi mehanizacija Rudnika, te stoga pitamo da li se Odbor bavio time.

Janjušević je kratko rekao – ”ne”.

Na pitanje da li ima informaciju da li garancije pokrivaju štetu ukoliko je nastala nestručnim rukovanjem mašine Janjušević nas je ponovo uputio na izvršnog direktora.

”Sve te stvari, to nije nadležnost Odbora direktora, to su operativne stvari kojima se bavi izvršni direktor. Najbolje bi bilo da se čujete sa njim ili sa nekim iz proizvodnje”, kazao nam je.

Upitan da li će se Odbor baviti ovim stvarima ukoliko se ispostavi da se mehanizacija koristi van okvira poslova Rudnika, te da li imaju kontrolnu ulogu Janjušević kaže:

”Sve što bude delegirano na sjednici Odbora direktora, biće razmatrano”.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović  iz redova DPS, Standardu je prije dva dana kazao da Opština na pojedinim poslovima angažuje mehanizaciju Rudnika, ali da za konkretan slučaj u kome je prevrnut buldožer ne zna o čemu je riječ.

”Ja vam to ne mogu reći jer ja ne znam po kom se osnovu konkretno taj buldožer koristi. Opština Pljevlja sa Rudnikom uglja ima potpisan memorandum o saradnji gdje na pojedinim poslovima gdje se rade i probijaju lokalni putevi, kada nama treba, angažujemo njihovu mehanizaciju. Konkretno za to što me sad pitate ne znam”, rekao nam je Golubović.

Portal Standard juče je uputio pitanja Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima da li je upoznato sa slučajevima korišćenja mehanizacije Rudnika uglja AD Pljevlja na poslovima van okvira djelovanja Rudnika, a koji nijesu regulisani zakonom ili određenim ugovorima kao npr. memorandum sa Opštinom, te da li će to ispitati.

Takođe, da li je Tužilaštvo upoznato sa tim da se jedan od bludožera Rudnika prethodnih dana prevrnuo u selu Crljenice, te eventualno oštetio, a da je nepoznato za koje poslove se koristio. Pitali smo i da li će Tužilaštvo tražiti informacije o radovima kod manastira Svete Trojice, za koje se navodno koristi mehanizacija Rudnika.

Tužilaštvo smo pitali i da li će istražiti da li je riječ o zloupotrebi državnih resursa u privatne ili političke svrhe.

Odgovore nijesmo dobili do objavljivanja teksta ali ih očekujemo uskoro.

Najnovije

SZO preporučuje: Za djecu mlađu od 12 godina smanjena doza Fajzera

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da se produži upotreba smanjene doze Fajzerove vakcine među djecom uzrasta od pet do 11 godina. Vakcina Fajzer/Bajontek već...

Radulović: Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme, posebno na polju vladavine prava

U narednom periodu, Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije, posebno na polju vladavine prava, koja predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa,...

Zeković: Država može i treba spriječiti uvrijedljivi i diskriminatorni govor

Uprava policije na temelju snimaka koje su objavili različiti mediji uspješno može identifikovati i procesuirati osobe koje su ispred zgrade Radio i Televizije Crne...

Objavljen trejler za korejsku verziju serije La Casa de Papel

Serija La Casa de Papel jedna je od najgledanijih Netflixovih ostvarenja svih vremena, a sada stižu sjajne vijesti za sve ljubitelje ovog hita. Naime, na...

Demokrate građanima objasnile glavna pravila protesta

Poslanici i funkcioneri Demokratske Crne Gore podržavaju proteste slobodnih građana koji se suprotstavljaju krađi izborne volje, saopšteno je iz Demokratske CG. "Demokrate će ličnim prisustvom,...

Najčitanije

Povezano

Crkva Srbije donirala 1000 eura Kliničkom centru

Nakon ultrazvučnog aparata za onkološke pacijente, Mitopolija crnogorsko-primorska crkve Srbije danas je donirala Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) hiljadu eura. Kako...

Bogdanović: Golubovićeve izjave nedopustive, ne možemo tolerisati takve pojave

Povodom najnovijih izjava predsjednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića, koji je ujedno i član Demokratske partije socijalista,(DPS) generalni sekretar te stranke Aleksandar Bogdanović kazao je za Portal Analitika...

Golubović: Grafiti u Pljevljima nijesu prekrečeni, niti će biti

Svi grafiti u Pljevljima niti su prekrečeni, niti će biti prekrečeni, kazao je predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović u intervjuu za Gradsku televziju. U izjavi Golubović je...

Crnogorska dijaspora: DPS vođstvo da naloži žabljačkim odbornicima da povuku prijedlog o ustupanju zemljišta crkvi Srbije

Veliki broj udruženja Crnogoraca iz dijaspore reagovao je na jednoglasnu podršku DPS-a, krajem prošle godine, za gradnju hrama crkve Srbije na Žabljaku Njihovo reagovanje prenosimo...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
biljana
24.11.2021-16:50 16:50

Još sam nedostaje da se popovima uvlače u dupe, sram ih bilo.