Četvrtak, 9 Februara, 2023
Rubrika:

Živković: Srpska crkva je do imovine došla krivičnim djelima

Uvjeren sam da ovakvo pravno nasilje i ovakvu pljačku jedne države ne pamti savremena evropska istorija i civilizacija

Piše: Bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković (preuzeto sa Fejsbuk profila)

Iako sam već pisao o tome kako je Srpska crkva bez ijednog pravnog osnova otuđila ogromnu imovinu države Crne Gore, a da joj je njena nova vlast to legalizovala nedavnim donošenjem izmjena zakona o slobodi vjeroispovjesti, vrijedno je objasniti i suštinu ovakvog pravnog nasilja.

Upisujući vlasništvo na crkvenoj imovini (crkvama, manastirima, grobljima i ogromnim zemljišnim kompleksima) koji su do 1918-te godine pripadali državi Crnoj Gori i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (koja je postojala do 1920-te godine) Srpska crkva je ukrala, opljačkala (kako god to nazvali) nešto što nikada nije bilo njeno.

Pravni osnov za ovakve njene upise apsolutno nije postojao, niti je ikada mogao postojati, a to znači da je svaki upis izvršen isključivo krivičnim djelom koje je u osnovi imalo prevaru ili dovođenje u zabludu državnog organa koji vodi evidenciju svih nekretnina u Crnoj Gori – Uprave za katastar.

Ako dobro znamo da Srpska crkva u Crnoj Gori postoji od 1920-te godine, sasvim je normalno da sva crkvena imovina koja je postojala prije toga, nikada nije mogla postati njeno vlasništvo.

Isto tako, važno je znati da su svi ti crkveni objekti, nastali prije 1918-te, spomenici kulture, i kao takvi izuzeti iz pravnog prometa, shodno pozitivnoj zakonskoj regulativi ove zemlje (Zakon o svojinsko pravnim odnosima)

Zato nam mora biti jasno da je Srpska crkva svaki upis svojine na ovim objektima i zemljištu izvršila suprotno zakonu, na osnovu nevjerodostojnih isprava (koje mogu biti samo falsifikati) ili na druge nedozvoljene načine (lažnim predstavljanjem činjenica), što predstavlja upise isključivo vršenjem krivičnih djela.

Uz nespornu činjenicu da je na taj način bespravno oduzeto od ovog naroda i ove države neprocjenjivo kulturno i istorijsko blago (vrijednije stotine puta od ukupne privatizacije u CG) i preneseno u vlasništvo crkve sa sjedištem u drugoj državi, nije teško shvatiti o koliko ozbiljnim krivičnim djelima se radi.

Uvjeren sam da ovakvo pravno nasilje i ovakvu pljačku jedne države ne pamti savremena evropska istorija i civilizacija.

Ova crkvena vlast koja je legalizovala ovu pljačku i izmjenama zakona omogućila da se ona do kraja izvrši (lažno u zakon unoseći da je SPC tradicionalna crkva u CG) nije ništa drugo do pokrovitelj navedenih krivičnih djela.

Moramo sve ovo znati, jer kako narod kaže “ničija svijeća nije gorela do zore”, pa ni ova neće, a mi jednog dana sve ovo moramo vratiti državi Crnoj Gori i njenim građanima, kome ovo blago jedino i pripada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BR.:. BR.:
26.01.2021-20:59 20:59

Jasno! Odavde je trealo, pragmatično, rješavati prolem, a ne zakonom otvarati istorijski prostor u kome su manipulacije i zamjene teza unaprijed pripremljeno i na djelu pokazano dominantno oružje nosioca ekspanzionističke toksične frakcije koja proizvodi stalne nemire i proleme u regionu. Smetnja rješavanju prolema je bjlo odmotavanje klupka na čijem su jednom kraju bili oni koji su “do imovine došli krivičnim djelima” a na drugom oni koji su im u tome pomagali – ili ih nijesu sprijječili a znali su, mogli i trebali.

abazoblecic
27.01.2021-09:38 09:38

NVO Internacional da ovaj tekst proslijedi svim ambasadama UN EU a posebno Srbiji Rusiji i SAD….. ovo je jedini pravnik koji istinito i hrabro daje opis u istoriji nezabeljeznog dogadjaja…. ne dozvolite da ovaj pravni prikaz konkretnog pravnika ne bude dostupan c e l o m s v e t u ! a ne ostane samo na portalima….. zar i svi mediji i TV ne treba obo da objave?Radi se o licnosti od autoriteta!

Ce-Vi
22.03.2021-06:25 06:25

G-dine Živkoviću manite se pisanije po medijima. Kao iskusan pravnik pokrenite inicijativu ustavnosti skoro usvojenog zakona o slobodi vjeroispovijesti i pokrenite(sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom) krivični postupak protiv NN lica koja su radila u upravama za nekretnine u periodu kad je sva imovina prepisana na Srpsku pravoslavnu crkvu i njene popove. Za sve postoji dokumentacija u arhivama uprava za nekretnine i lako će se dokaszati ko je načinio krivično djelo pogrešnog upisa. Ovim bi se za sva vremena stavila tačka na pravo vlasništva crkvenih objekata.