Regionalna konferencija “Vision of Woman” je prilika da se sagleda povezanost svih pitanja na putu ostvarenja rodne ravnopravnosti, jer bez zajedništva svih nas, bez obzira u kom kapacitetu radimo, neće biti zadovoljajuće brzine u željenim promjenama, istakao je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

Mehmed Zenka

On je izrazio zadovoljstvo time što je konferencija okupila diplomate, političarke, preduzetnice, privrednike, aktivistkinje, medije i sve one koji vjeruju u ljudska prava i ravnopravnost svih građana i građanki.

S tim u vezi, važno je istaći sve bolju saradnju i razumijevanje sa nevladinim organizacijama. Kao značajan novi vid podrške, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava opredjeljuje novac za kvalitetne projekte nevladinih organizacija. Ove godine, podiljenjeno je 290.000 eura za realizaciju 24 projekta u okviru oblasti rodna ravnopravnost za podršku nevladinim organizacijama.

“Ostvareni rezultati dobijaju potvrde sa međunarodnih adresa što nam je dodatna motivacija za jačanje dalje politike u oblasti postizanja rodne ravnopravnosti. Posebno cijenimo regionalnu saradnju i zajednički pristup u razmjeni dobrih praksi i iskustava”, zaključio je Zenka.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP-a ukazala je na posljedice rodne neravnopravnosti i posebno istakla ekonomsku dimenziju.

“Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, ako zemlje Zapadne Evrope nastave da napreduju trenutnim tempom, opšti jaz u rodnoj ravnopravnosti premostiće se tek za 61 godinu. I to uprkos tome što postoji pregršt dokaza da ravnopravnost ima utemeljenje i u ekonomskom pogledu. Ne možemo iskorijeniti siromaštvo ako nastavimo da isključujemo više od polovine radne snage, tj. ekonomskog potencijala svjetskog stanovništva. Zapravo, Svjetska banka upozorava da globalna ekonomija gubi oko 160 biliona dolara zbog razlike u platama između muškaraca i žena. To je u prosjeku oko 23.600 dolara gubitka po osobi, koliko svaka individua na ovoj planeti izgubi zbog razlike u primanjima”, kazala je ona.

U tom smislu, Gašparikova je zaključila da je neophodna hitna ujedinjena akcija i pokret za rodnu ravnopravnost, koji će jače uticati na dalje promjene i osigurati da se postignu Ciljevi održivog razvoja zacrtani u Agendi 2030, konkretno cilj br. 5 – postizanje rodne ravnopravnosti.

Predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih je kazao da Glavni grad prepoznaje važnost politike rodne ravnopravnosti, ali da smo svi svjesni da jednakost muškaraca i žena nije samo formalan proces, te da on mora postati dio svakodnevnice i svijesti donosioca odluka.

“Na nama je da sve raspoložive resurse usmjerimo na poštovanju vladavine prava zasnovanu na obezbjeđivanju jednakih šansi za sve”, istakao je Suhih.

Konferenciju “Vision of Woman” organizovalo je nevladino udruženje Vision of Humanity u partnerstvu sa UNDP u Crnoj Gori, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Glavnim gradom.

Na konferenciji “Vision of Woman” učestvovale su uspješne nacionalne liderke i liderke iz regiona iz različitih oblasti djelovanja – od politike do preduzetništva i stvaralaštva. Konferencija je imala za cilj promociju rodne ravnopravnosti i ženskih ljudskih prava, kao i uspostavljanje strateškog dijaloga u pravcu razvoja i unapređenja ekonomskog i socijalnog statusa žena u društvu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve