Nedjelja, 28 Maja, 2023
Rubrika:

Zeković: Primjedbe na rad institucije Zaštitnika ljudskih prava, građani dobili odgovore nakon 50 dana

On je istakao kako postoje, ozbiljne i osnovane primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i tim povodom očekuju razgovor sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem

Građani Cetinja, Nikšića, Podgorice i drugih sredina, a kojima sam pružao pomoć u obraćanju različitim institucijama za zaštitu ljudskih prava, dobili su odgovor iz institucije Zaštitnika ljudskih prava sa tačno 50 dana zakašnjenja, kazao je član Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković. 

On je istakao kako postoje, ozbiljne i osnovane primjedbe na postupak koji je sproveden u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i tim povodom očekuju razgovor sa ombudsmanom Sinišom Bjekovićem.

“Naime, odgovor koji je potpisala zamjenica Zaštitnika Mirjana Radović je datiran na 30.12.2022. godine a isti je građanima upućen tek 20.02.2023. godine. Dakle, legitiman je zahtjev da se pojasni zašto se na slanje mišljenja čekalo punih 50 dana! O tome govore slučajevi S.N. iz Nikšića, Z.T. i S.V. sa Cetinja, T.M. Iz Podgorice i drugi”, ocijenio je Zeković.

Zeković se osvrnuo i na informaciju koju je objavio portal RTCG, a u kojoj se navodi da je, specijalistkinja sudske medicine iz Hrvatske ustvrdila da povrede koje je zadobio jedan od demonstranata na protestu 5. septembra 2021. godine na Cetinju kada su se građani pobunili zbog ustoličenja mitropolita Joanikija, nijesu nastale od gumenog metka, kako je to demonstrant tvrdio u pritužbi poslatoj Zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

“Specijalistkinja toksiokološke hemije Danijela Šuković, koju su angažovali u instituciji Zaštitnika ljudskih prava, je ukazala, s pravom, na nedostatak adekvatnih i blagovremenih mjerenja”, ociejnio je Zeković.

Podsjeća da je istog dana, 5. septembra 2021. godine, ukazao da su policijski službenici sakupljali patrone upotrijebljenog suzavca kako bi prikrili činjenice o stvarno upotrijebljenim hemijskim sredstvima na Cetinju.

“Objavio sam i dokaze o tome. Unutrašnja kontrola policije je potvrdila naše navode i utvrdila da je značajan broj policijsklih službenika i starješina krivotvorio i lažirao izvještaje o upotrebi hemijskih sredstava prinude. Protiv njih je pokrenut krivični postupak a jedan broj njih je i privremeno udaljen iz službe zbog toga”, istakao je Zeković.

Ocjenjuje da je, u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore izostao proaktivni pristup a već istog dana su mogli zatražiti odgovarajuća mjerenja zagađenja vazduha.

“Sve to je izostalo a njihov rad na većini pritužbi je okončan tek nakon gotovo 16 mjeseci od njihovog podnošenja”, rekao je član Građanske inicijative “21. maj”.

Izostala je i adekvatna komunikacija odgovornih lica u instituciji Zaštitnika sa građanima i podnosiocima pritužbi koja je mogla pomoći da se obave i dodatni zdravstveni pregledi, upotpuni medicinska i druga dokumentacija, pruže pojašnjenja…

“Pohvaljujemo što su u mišljenjima prepoznate određene primjedbe i izdate preporuke koje u potpunosti korespondiraju sa našim zahtjevima i očekivanjima na kojima insistiramo od 5. septembra 2021. godine. Ipak, evidentno je da je izostao blagovremen i proaktivan pristup za koji ne smatram odgovornim Bjekovića ali vjerujem da on može prepoznati i utvrditi ko jeste”, zaključio je Zeković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
!!!
23.03.2023-14:33 14:33

Sljedeći put će prave metke morati upotrijebiti,no nećemo im ostati dužni.