Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Zeković: Njegovati zajedništvo i sjećanje na žrtve koronavirusa

Uputio i ove godine inicijativu da Vlada 22. mart proglasi za Dan nacionalnog sjećanja

Član Građanske inicijative 21. maj i branilac ljudskih prava Aleksandar Saša Zeković uputio je i ove godine, inicijativu da Vlada Crne Gore 22. mart proglasi za Dan nacionalnog sjećanja na sve žrtve koronavirusa u Crnoj Gori.

“Tog datuma 2020. godine je preminuo prvi građanin Crne Gore od posljedica izazvanih koronavirusom. Pokažimo da učimo iz onoga što se dogodilo, da podržavamo rad ljekara i zdravstvenih radnika i da povećamo ulaganja u javno zdravstvo kako bi bili odgovorniji i spremniji za neke buduće pandemije.”, podsjetio je Zeković.

Prema njegovim riječima u protekle dvije godine sjećanje na sve žrtve zvanično je iskazala većina opština u Crnoj Gori, uključujući Glavni grad i Prijestonicu, kao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je podržao i inicijativu da se u Podgorici ili na Cetijnju podigne i trajni spomenik svim žrtvama koronavirusa.

“Važno je, bez obzira na sve naše razlike, da nastavimo sa njegovanjem sjećanja i solidarnosti. Svi preminuli su bili voljeni, poštovani i danas nam svima nedostaju. To su bili trenuci kada se od njih nijesmo oprostili na način na koji smo željeli i kako su oni zaslužili”, istakao je Zeković.

Iako Vlada Crne Gore 2021. i 2022. godine, dodao je on, nije uspostavila odgovarajući program, predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je ipak tog dana, u znak sjećanja na sve žrtve, zasadio stabla masline u Tivtu na manastirskom imanju.

“Očekujem da Vlada premijera Dritana Abazovića pozove državne organe, službe i ustanove, jedinice lokalne samouprave, medije, vjerske zajednice, sindikate, poslodavce, političke partije i nevladine organizacije da se kroz različite komemorativne aktivnosti, minutom ćutanja, isticanjem zastava na pola koplja, vjerskom službom i na druge prikladne načine pridruže iskazivanju sjećanja i zajedništva”, kazao je Zeković.

Povodom godišnjice Zeković je pisma  uputio i predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću, predsjednici Skupštine Danijeli Đurović i ministru zdravlja Dragoslavu Šćekiću.

Italija danas, različitim prikladnim programima, zvanično obilježava sjećanje na svoje žrtve.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve