Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković kazao je tokom susreta sa rukovodstvom crnogorske policije da aktuelno rukovodstvo na čelu sa direktorom Veselinom Veljovićem sprovodi ozbiljne reforme čiji je cilj da se policija učini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspješno odgovori na potrebe građana i savremenog društva.

Zeković

Zeković je naveo da su prekoračenje ovlašćenja, zataškivanje incidenata i odsustvo odgovornosti u nekoliko posljednjih godina stvorili više kriznih situacija po crnogorsku policiju što je iniciralo pojačano interesovanje i očekivanja javnosti od  građanskog nadzora koji se obavlja preko Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

“Primarni zadatak Savjeta jeste da postupi po pritužbama i odgovori na prigovore javnosti u vezi sa policijskom praksom, kulturom, integritetom i primjenom policijskih ovlašćenja. Činimo apsolutno sve što možemo da blagovremeno identifikujemo i spriječimo neprofesionalno policijsko postupanje, odvratimo policiju od prakse koja je kompromituje i krši ljudska prava i jačamo podršku i povjerenje javnosti u policiju”, kazao je Zeković.

Savjet je gotovo svaku primjedbu u javnosti blagovremeno i dosljedno raspravio.

“Kroz proaktivan pristup i dosljednost u zastupanju zaštite ljudskih prava pokazali smo da ne pristajemo na iluziju kontrole”, jasan je Zeković.

Savjet, dodaje on, posebno insistira na jačanju odgovornosti i kapaciteta u samoj policiji da se blagovremeno i odlučno prepoznaju i sankcionišu svi primjeri zlostavljanja i drugog neprofesionalnog postupanja.

“O tim pitanjima i primjerima stalno diskutujemo sa Upravom policije. Ponavljamo i danas: posebno nam je stalno da se neprofesionalno postupanje registruje i blagovremeno sankcioniše u samoj policiji, i da prestanu pojedinačni primjeri priznavanja zlostavljanja građana u postupcima izvan policije jer degradiraju uspostavljeni sistem odgovornosti”, kazao je Zeković.

Savjet je već ocijenio da je značajno unaprijeđeno postupanje policije i da je primjena policijskih ovlašćenja u ovoj godini protekla profesionalno i bez ozbiljnijih kršenja ljudskih prava.

“Pojedinačni primjeri prekoračenja ovlašćenja i neprofesionalnog ponašanja kao i odstupanja od etičkih vrijednosti crnogorske policije su blagovremeno identifikovani istraženi i uspostavljena je odgovarajuća saradnja sa nadležnim tužilaštvom. To je bitno drugačije stanje i ponašanje u odnosu na ranije godine”, navodi Zeković.

Na osnovu veoma pažljivih analiza i objektivnih pokazatelja, koji uključuju i odnos prema izdatim preporukama i mišljenjima, Savjet konstatuje da aktuelno rukovodstvo Uprave policije sprovodi ozbiljne reforme čiji je cilj da se policija učini efikasnim servisom, da se unaprijedi ukupna odgovornost i uspješno odgovori na potrebe građana i savremenog društva.

“Mišljenja, ocjene i preporuke Savjeta doprinose analizama, planiranju i implementaciji reformi unutar policije.  Tekovine građanske kontrole policije postepeno postaju mogući i neophodni dio svakodnevne policijske prakse”, kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, vještine rukovođenja u 2019. godini su naročito došle do izražaja.

“Direktor Uprave policije je pokazao kompetenciju da razvojno upravlja policijskom organizacijom jačajući rezultate i odgovornost uz prevenciju nepoželjnih ponašanja i pristup uvažavanja prema građanima”, navodi Zeković.

Savjet godinama ukazuje da policijska kultura definiše identitet crnogorske policije.

“Iskustvo je Savjeta da rukovodstvo Uprave policije pokazuje riješenost da sprovede promjene i uspostavi kulturu koja se zasniva na profesionalizmu i vrijednostima i kojom se stvara pozitivno percipirani identitet policije u društvu”, ističe Zeković.

Savjet pohvaljuje aktivnosti Uprave policije na lokalnom nivou koje su nastavile i produbile otvaranje crnogorske policije prema javnosti.

“Češći susreti sa novinarima, prijem građana i veća vidljivost rukovodilaca policije u lokalnoj zajednici predstavljaju novine koje doprinose povjerenju i podršci”, ukazuje Zeković.

Savjet preporučuje da se u 2020. godini, svakog mjeseca, za sve opštine pojedinačno, pripremaju i javno objavljuju izvještaji o prevenciji i suzbijanju kriminala kako bi se dala analiza kriminala i pregled policijskih aktivnosti koje su se sprovele u svakoj opštini.

Savjet je uvjeren da će to produbiti odnose sa lokalnom zajednicom, unaprijediti informisanost i kontakt sa Policijom.

“Zajednička posvećenost bezbjednosti i poštovanju ljudskih prava omogućili su Upravi policije i Savjetu za građansku kontrolu rada policije da rade zajedno, da se ne suprostavljaju i tako postižu dobre rezultate. Policija više nema odbrambeni i emotivni stav prema stavovima koji dolaze iz redova zaštitnika ljudskih prava i pokazuje otvorenost prema konstruktivnim kritikama i promjenama”, uvjeren je Zeković.

Savjet cijeni da ima prostora da se pokaže više taktičnosti u postupanju policije prema maloljetnicima i mladima, i da se uobičajena rutina treba osnažiti senzibilitetom.

“Posebno je važno da se dosljedno primjenjuju standardi u odnosu na uslove u tzv. policijskom pritvoru i u tom pogledu Savjet, kroz sopstvene inspekcije i preporuke, snažno zastupa standrade Savjeta Evrope odnosno Evropskog komitet za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT). To znači da očekujemo bolje higijenske uslove, preporučili smo da to bude kroz nabavku higijenskih paketa, kao i
da se momentalno odustane od korišćenja prostora za zadržavanje u OB Tivat”, navodi Zeković.

Odluka da sa imenuje starješina za komunikaciju i saradnju Uprave policije sa građanskim nadzorom policije se pokazala veoma praktičnom.

“Ikazano je uvažavanje prema građanskoj kontroli policije. Glavni policijski inspektor Zoran Brđanin, rukovodilac Odjeljenja za analitiku, unaprjeđenje rada i razvoj policije, koji je određen za starješinu za komunikaciju i saradnju, održavao je kontakt sa nama na dnevnoj osnovi, pokazao profesionalan i posvećen odnos i Savjet ga zbog toga, kod rukovodstva policije i javnosti Crne Gore, pohvaljuje”, zaključuje Zeković.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve