Subota, 20 Avgusta, 2022
Rubrika:

Zeković: Bez političke volje da se javnosti predoče istine o postupanju policije

Protiv mogućnosti da skupštinski anketni odbor utvrdi činjenice glasali su članovi Zakonodavnog odbora iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Zakonodavni odbor većinom glasova odlučio je da pokretanje parlamentarne istrage o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra 2021. nije u skladu sa Ustavom i zakonom.

Prijedlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost vezano za dodađaje od 4. i 5. septembra 2021. godine na Cetinju kao predlagač obrazložio je poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović. Poručio je da se uloga donosioca odluka, u dođajima koji su pratili ustoličenje mitropolita Crkve Srbije Joanikija u Cetinjskom manastiru, mora do kraja razjasniti.

GLASANJE

– Da se sazna puna istina o Molotovljevom koktelu, o tome da li je bilo promjena u komandnom lancu, da se utvrde činjenice o tome što je jedan policijski funkcioner pominjao da je bio u kontaktu sa pojedinim kriminalnim grupama, da se ispita zakonitost angažmana privatnih firmi i sve ono što je proizvelo nezadovoljstvo u javnosti – rekao je Šehović.

On je dodao da je otkrivanje pune istine i u interesu onih koji su naložili akciju 5. septembra na Cetinju.

Međutim, protiv mogućnosti da skupštinski anketni odbor utvrdi činjenice glasali su članovi Zakonodavnog odbora iz Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

BEZ POLITIČKE VOLJE

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković ocijenio je za Pobjedu da je odluka Zakonodavnog odbora, da akt o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora koji bi se bavio utvrđivanjem činjenica o dešavanjima na Cetinju iz septembra prošle godine nije u skladu sa Ustavom i zakonom, pokazala da ne postoji politička volja, niti svijest o tome kako je potrebno zaštititi ljudska prava, sačuvati policijski integritet i javnosti predočiti istinu o postupanju policije.

– Vidi se da određeni političari ne žele da se javnosti saopšte sve činjenice. Vjerujem da ne žele, jer bi kroz anketni odbor moglo doći do jasnih činjenica koje bi dodatno razobličile velikosrpsku politiku koja je imala punu manifestaciju na Cetinju tog dana – istakao je Zeković.

Smatra i da onima koji upravljaju Crnom Gorom ne odgovara da se predstave stvarni i istinski nalazi Unutrašnje kontrole policije o kojima se ništa ne govori. Pokušava se, kaže on, „prebaciti lopta“ na izvršnu vlast.

„PREBACIVANJE LOPTE“

– Iako je poznato da je prethodna vlada, ne čekajući nalaze istražnih organa, tijela koja imaju ovlašćenja da kontrolišu i ispitaju postupanje policije, poput Odjeljenja za unutrašnju kontrolu, Ombudsmana ili Savjeta za građansku kontrolu rada policije, sve policijske službenike i starješine bez obzira da li su postupali zakonito ili nijesu, nagradila kao da su krajnje profesionalno i odgovorno iznijeli taj dio svog posla – podsjetio je Zeković.

Ocijenio je i da se pokazalo kako, kada je riječ o zaštiti ljudskih prava i utvrđivanju činjenica, i dalje postoji neka druga parlamentarna većina.

– Nažalost vidimo i da su građanske i evropske snage, koje su tvrdile da će na neki način držati kontrolu nad ovim procesom, gotovo nemoćne pred nacionalističkim strukturama koje su i dalje jake i snažne u Skupštini Crne Gore – kategoričan je Zeković.

Smatra da ni Vlada neće učiniti ništa da rasvijetli postupanje policije tokom događaja na Cetinju.

Podsjetio je da smo uoči formiranja Vlade mogli čuti vrlo malo poruka koje su se odnosile na utvrđivanje istine u ovom slučaju, a koje ni na koji način nijesu obavezivale ni premijera ni Vladu.

GURANJE U ZABORAV

– Cetinjske demonstracije su voljom gotovo svih političkih partija koje podržavaju ili obrazuju ovu vladu na neki način stavljene po strani, guraju se u zaborav, smatraju ih temom koja dijeli crnogorsko društvo – ocijenio je Zeković.

Pozitivniji pravac, pojasnio je, značio bi utvrđivanje okolnosti pod kojima se komandovalo policijom i načina na koji je došlo do zloupotrebe i prekoračenja policijskih ovlašćenja.

Smatra i da ovakva odluka odbora upućuje na to da se neće utvrditi ni propusti tokom događaja u Nikšiću 13. jula kada je policija propustila ekstremističku grupu da dođe do gradskog trga gdje su građani slavili Dan državnosti i suprotno ovlašćenjima upotrijebila hemijska sredstva.

Očekuje da će Vlada i u ovom slučaju zataškati informacije, učiniti da se proces utvrđivanja činjenica rastegne koliko god je moguće, ali i dati instrukciju nezavisnim strukturama, poput Ombudsmana, da se ne bave tim događajem.

– Ostaje nam mogućnost da vidimo hoće li nezavisnost tužilaštva doći do izražaja, ali i mogućnost da crpimo ono što nam pruža međunarodna zaštita ljudskih prava – zaključio je Zeković.

Iako se Zakonodavni odbor juče negativno izjasnio o prijedlogu odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora o ovom prijedlogu Socijaldemokrata postoji mogućnost da se odlučuje na plenarnoj sjednici crnogorskog parlamenta, ako dobije podršku 41 poslanika.

Podsjetimo, u akciji razbijanja građanskih protesta na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine, kada je nasilno ustoličen mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović, desetine ljudi je povrijeđeno. Policija je na njih ispaljivala čak i zabranjene gumene metke, a Cetinje je duže od četiri sata gušeno u dimu suzavca, šok i fleš bombi.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Abazović: Čestitam novu koaliciju Bečića i Đukanovića

Osjećam se jako ponosno, mislim da su mnoge stvari u Crnoj Gori jasnije, poručuje sada premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon što je...

Krivokapić: Proći će – i brzo prođe

Proći će. I brzo prođe - naveo je bivši premijer Zdravko Krivokapić na Tviteru povodom pada Vlade Dritana Abazovića. Poslanici su večeras, sa 50 glasova...

Vujović: Kakva emocija između Mandića i Abazovića – čista hemija, samo ih Vučić može...

Kakva emocija između Mandića i Abazovića, čista hemija, ocijenio je generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović komentarišući večerašnja dešavanja u Skupštini Crne Gore. “Suze čovjeku dođu...

U subotu kiša, lokalno su moguće vremenske nepogode

U subotu promjenljivo oblačno, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U južnim predjelima, padavine se očekuju u jutarnjim i prijepodnevnim satima, u drugom dijelu dana...

FSCG donirao lopte klubovima

Fudbalski savez Crne Gore nastavio je sa donacijama usmjerenim ka klubovima. Uoči početka nove sezone, Kancelarija za razvoj omladinskog fudbala FSCG je za klubove Meridianbet...

Najčitanije

Povezano

ODT Cetinje formiralo predmet povodom izostale reakcije Interventne jedinice kod Cetinjskog manastira

V.D. Vrhovnog državnog tužioca Maja Jovanović proslijedila je zahtjev aktiviste za ljudska prava Aleksandra Saše Zekovića, koji je i jedan od čelnika GI “21....

Zeković: Ispred Cetinjskog manastira bila angažovana Interventna jedinica CB Nikšić

Ispred Cetinjskog manastira uoči tragičnog događaja 12. avgusta, prema mojim saznanjima, bila je angažovana Interventna jedinica Centra bezbjednosti Nikšić, saopštio je aktivista za ljudska...

Pejović i Zeković pozvali Adžića da podnese ostavku: Ne razumijete suštinu političke odgovornosti

Članovi rukovodstva Građanske inicijative "21. maj" Marko Pejović i Aleksandar Saša Zeković uputili su otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću pozivajući ga da...

Zeković: Slučaj Aković ukazuje na ugrožavanje javnog interesa i postojanje korupcije

Aktivista za ljudska prava i jedan od čelnika Građanske inicijative 21. maj Aleksandar Saša Zeković pozvan je juče u sjedište Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) povodom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve