Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Zećanima obećano da će hitnu pomoć imati tek od 12. aprila

Punkt ZHMP u Golubovcima i dalje zatvoren, najavljeno njegovo ponovno aktiviranje

Punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Cme Gore u Golubovcima, koji funkcioniše u okviru jedinice za HMP Podgorica i zbog trenutnog nedostatka ljekara je van procesa rada od 3. aprila, ponovo će biti u funkciji za pet dana (od 12. aprila).

To je, kako su za Pobjedu najavili iz Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, predsjednici Opštine Tanji Stajović obećao direktor Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć dr Vuk Niković.

PROBLEMI

Usluge hitne medicinske pomoći za mještane Zete (njih oko 20.000), od 3. aprila pokriva organizaciona jedinica ZHMP u Tuzima.

Prostorija Hitne pomoći u Golubovcima i juče je bila zaključana, ali je juče kod Doma zdravlj a bilo ambulantno vozilo te službe, vozač i medicinski tehničar. Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za Pobjedu su saopštili da će ambulantno vozilo i vozač tehničar biti dostupni Domu zdravlja Golubovci u radnom vremenu Doma zdravlja, kako bi pružili podršku u slučajevima hitnosti i omogućili brzi transport.

– Direktor Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć dr Vuk Niković obećao je predsjednici Opštine Tanji Stajović da će punkt za hitnu medicinsku pomoć u Golubovcima ponovo raditi od 12. aprila. Smatramo daje zaista neophodno da taj punkt što prije bude u funkciji, zbog velikog broja stanovnika na ovom području koji su upućeni na taj punkt kazala – je za Pobjedu pi-ar menadžerka Opštine Golubovci Ivana Nešković.

Ona je naglasila da su brojni građani Zete vijest o zatvaranju punkta u Golubovcima pogrešno protumačili kao potez lokalne uprave, a ne Ministarstva zdravlja.

– Obavještenje, odnosno saopštenje Ministarstva zdravlja o zatvaranju punkta ZHMP u Golubovcima, mi smo samo prenijeli građanima putem zvaničnog sajta i društvenih mreža Opštine. Većina je, na žalost, to objavu pogrešno protumačila, misleći da je odluka o prekidu rada punkta Hitne pomoći u našoj nadležnosti, a ne Ministarstva zdravlja. To nije imalo nijcakve veze sa Opštinom u sastavu Glavnog grada Golubovci i mi radimo sve što je u našoj moći kako bi rad tog punkta bio uspostavljen što prije – navela je Nešković.

INTERVENCIJE

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć kazali su za Pobjedu da sprovode sve aktivnosti na obezbjeđivanju redovnog procesa rada u njihovoj ustanovi kako bi svi građani dobili neophodnu hitnu medicinsku pomoć. Problem privremenog isključivanja iz procesa rada punkta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Opštini u okviru Glavnog grada Golubovci, poručuju oni, biće otklonjen „čim se za to stvore uslovi“.

– Do tada, građani Golubovaca će dobij ati potrebnu ljekarsku pomoć budući da će teren te gradske opštine pokrivati organizaciona jedinica zavoda u Tuzima. Istovremeno, ambulantno vozilo i vozač tehničar biće dostupni Domu zdravlja Golubovci u radnom vremenu Doma zdravlja kako bi pružili podršku u slučajevima hitnosti i omogućili brze transporte – kazali su iz ZHMP.

Kada je ekipa Pobjede juče oko 13 sati posjetila Dom zdravlja u Golubovcima, prostorija Hitne pomoći u prizemlju bila je zaključana, kao i prostorija patronaže na spratu. Ni na šalteru ambulante za laboratorijsko uzorkovanje nije bilo nikoga, kao uostalom i na čitavom spratu. Pokucali smo, otvorili vrata, pozvali osoblje, ali u ambulanti nije bilo nikoga… Još jedan znak neodgovornog odnosa zapošljenih prema njihovim radnim obavezama u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Predsjednica Opštine zatražila hitan sastanak sa ministarkom zdravlja

Predsjednica Opštine u Okviru glavnog grada Golubovci Tanja Stajović uputila je dopis ministarki zdravlja dr Jeleni Borovinić-Bojović u kojem traži hitan sastanak zbog alarmantne situacije u zdravstvenoj stanici u Golubovcima.

– U našem Domu zdravlja se liječi više od 11.000 odraslih stanovnika sa teritorije opštine Golubovci i Žabljaka Crnojevića, a zdravstvena zaštita je na najnižem nivou do danas. Došli smo do haotičnog stanja nema Hitne pomoći, pedijatar radi samo u jednoj smjeni, specijalistički pregledi rentgen i ultrazvuk, kojih je ranije bilo, više nijesu dostupni građanima Zete. Ginekolog dolazi samo jednom sedmično, a ranije je to bilo češće. Takođe, objektu je potrebna i rekonstrukcija. Zbog svega toga je što prije neophodan sastanak sa ministarkom Borovinić-Bojović, kako bi se poboljšalo stanje u našoj zdravstvenoj stanici, jer saradnja lokalne samouprave i organa državne uprave je u javnom interesu, pa tako i svih stanovnika Zete – naveli su iz Opštine Golubovci.

Ljekari odlaze na specijalizacije, građani ostaju bez prve pomoći Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Pobjedi je saopšteno da je do privremenog isključivanja punkta Hitne pomoći u Golubovcima iz procesa rada došlo zbog nedostatka Ijekara. Oni su, navode iz ZHMP, u velikom broju započeli specijalizacije i to nakon pauze od dvije godine zbog pandemije kovida-19.

– Nedostatak Ijekara je od ranije prepoznat regionalni problem koji postoji i u našem zdravstvenom sistemu. Novi menadžment Zavoda na čelu sa direktorom dr Vukom Nikovićem je započeo veliki broj projekata (od kojih su neki u toku, a neki su i realizovani kao što je nabavka nove medicinske opreme i 12 novih sanitetskih vozila, otvaranje novih jedinica Zavoda, adaptacija i rekonstrukcija postojećih itd.) koji za cilj imaju poboljšanje uslova rada svih zaposlenih u Zavodu i pružanje kvalitetnije zdravstvene zaštite građanima Crne Gore – poručuju iz Zavoda, uz napomenu da su u toku konkursi za prijem novih Ijekara.

Uprkos otežanim uslovima rada, ocijenili su iz ZHMP, uspijevaju da adekvatno odgovore na sve izazove i pruže neophodnu hitnu medicinsku pomoć svim građanima Crne Gore.

– Direktor Zavoda za hitnu i medicinsku pomoć dr Vuk Niković obećao je predsjednici Opštine Tanji Stajović da će punkt za hitnu medicinsku pomoć u Golubovcima ponovo raditi od 12. aprila. Smatramo da je zaista neophodno da taj punkt što prije bude u funkciji, zbog velikog broja stanovnika na ovom području koji su upućeni na taj punkt – naveli su iz Opštine u sastavu Glavnog grada Golubovci.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve