Željeznički saobraćaj na dijelu pruge između Bara i Sutomora, normalizovan je kasno sinoć, nakon što je juče ujutro vagon iskliznuo iz šina. Direktor sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja Batrić Niković saopštio je za RTCG da je saobraćaj uspostavljen sinoć, dvadeset minuta prije ponoći.

foto: Podgorički vremeplov

Uzrok će, kako kaže Niković, znati nakon što komisija završi svoj dio posla. On kaže da je mjesto neprirstupačno, da je zato bilo mnogo više zastoja u saobraćaju, putnici su prevoženi autobusima, a svi vozovi su sinoć kasnili.

“Očekivali smo da ćemo ranije riješiti problem, ali zbog nepristupačnog terena sve je otežano teklo,” rekao je on za RTCG.

Podsjetimo, na pruzi Bar-Beograd, u prigradskom barskom naselju Zeleni pojas, juče ujutro, oko 9 časova i 30 minuta, došlo je do iskakanja iz šina zadnjeg vagona lokalnog putničkog voza koji saobraća od Bara do Podgorice.

Povrijeđenih nema, a PR Osnovnog državnog tužilaštva u Baru, tužilac Radovan Đurišić, kazao je da se još ne zna šta je uzrok iskakanja vagona iz šina.

“Dežurni tužilac je naložio da se saslušaju mašinovođa i otpravnik vozova, da se utvrdi ima li krivične odgovornosti”, kazao je tužilac Đurišić.

Ovo je samo još jedan u nizu incidenata duž crnogorskih pruga u proteklih nekoliko mjeseci.

U devetom mjesecu prošle godine u mjestu Kos, u opštini Kolašin, oko 2140 iz šina su iskočila dva vagona na vozu koji je saobraćao iz Bara za Beograd, kada je takođe saobraćaj na pruzi bio obustavljen. Do iskakanja vagona došlo je prilikom ukrštanja brzog sa lokalnim vozom koji je dolazio iz Bijelog Polja. Ni ovom prilikom nije bilo povrijeđenih.

Nedugo potom došlo je do novog incidenta. Lokomotiva međunarodnog voza broj 432, koji je saobraćao na relaciji Bar-Beograd, iskočila je iz kolosjeka prilikom izlaska iz Podgorice. Do incidenta je došlo zbog problema na skretnicama.

Nakon što je nova lokomotiva prikačena, voz je nastavio put prema Beogradu.

U svim ovim incidentima najviše trpe putnici, koji ili čekaju da se kvar otkloni, ili da po njih dođu autobusi i prevezu ih do njihovog odredišta.

Iz Centra za željeznička istraživanja ranije su u više navrata apelovali na Željezničku infrastrukturu i Željeznički prevoz da se odgovornije odnose prema organizaciji saobraćaja i poboljšanju kvaliteta usluga prevoza putnika i da povedu više brige o bezbjednosti pruge, vozova i infrastrukture.

Njihove ranije analize su pokazale da je najveći uzrok svakodnevnog kašnjenja lokalnih i međunarodnih vozova zapravo stanje infrastrukture, kao i nepravilno održavanje i neracionalno korišćenje voznih sredstava.

Iz Centra za željeznička istraživanjaranije su javno saopštili da je uočeno veliko zakašnjenje vozova na relaciji Nikšić-Bar-Nikšić.

“To kašnjenje je uzrokovano, uz nezadovoljavajuće stanje infrastrukture, propustima menadžmenta Željezničkog prevoza kada su u pitanju obrti garnitura i EMV i čekanje na nepotrebnu smjenu voznog osoblja, što utiče na nezadovoljstvo putnika”, rečeno je ranije iz Centra.

Naveli su da to uzrokuje intenzivniju promjenu režima rada lokomotiva i elektromotornih vozova i utiče na povećanje kvarova vozova u toku vožnje.

Komentari

avatar