Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Završena obuka vršenja energetskih pregleda na novom softveru za proračun energetskih karakteristika zgrada

U saradnji Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kapitalnih investicija i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju

Univerzitet Crne Gore (UCG) je, uz podršku Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ Otvoreni regionalni fond za energetsku efikasnost u Jugoistočnoj Evropi – GIZ-ORF EE), a u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija, realizovao obuku postojećih lica za vršenje energetskih pregleda za rad u novom nacionalnom softveru za proračun energetskih karakteristika zgrada.

“Ministarstvo kapitalnih investicija, kao nadležni državni organ za implementaciju politike u oblasti energetske efikasnosti je u obavezi da uspostavi nacionalni okvir za energetsku efikasnost zgrada u Crnoj Gori. Ključni korak u ovom procesu je uspostavljanje nacionalnog softvera za proračun energetskih karakteristika zgrada. Podrška za razvoj ovog softvera je obezbijeđena u okviru projekta “Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama (PEEPB)”, koji Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). Softver je nazvan MEEC (Montenegrin Energy Efficiency Certification) i za njegov razvoj je zadužen njemački institut za građevinsku fiziku Fraunhofer IBP iz Štutgarta”, saopšteno je iz tog resora.

Četvorodnevna obuka je organizovana u prostorijama Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Polaznici obuke su tokom obuke bili u prilici da se upoznaju sa radom u MEEC softveru i metodologijom proračuna uz predstavljanje karakterističnih primjera. Pored toga, treći i četvrti dan obuke su bili predviđeni za samostalni rad polaznika na praktičnim primjerima, uz nadzor predavača.

“Izradom MEEC softvera stvoriće se uslovi da se proračun energetskih karakteristika zgrada u Crnoj Gori sprovodi prema važećim međunarodnim standardima u skladu sa zahtjevima EU direktiva, a koje je Crna Gora u obavezi da implementira shodno preuzetim međunarodnim obavezama”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve