Elektronski upis u predškolske ustanove u Crnoj Gori je završen, a u vrtiće je upisano oko 7,167 djece koja do sada nijesu išla u vrtić. Po automatizmu su ponovo upisana i sva djeca koja su upisana prošle godine, pa će od naredne godine oko 23.000 djece boraviti u predškolskim ustanovama, što je za oko 1.000 djece više nego prošle godine, saopštila je danas Milica Mićunović iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva prosvjete.

foto Ministarstvo prosvjete

Kako navode u tom resoru, Mićunović je istakla da taj podatak govori o tome da rad Ministarstva na povećanju obuhvata djece predškolskim obrazovanjem ima efekta, te da će nastaviti da teže evropskom cilju, a to je da 95 odsto mališana bude obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, uz paralelno povećanje kapaciteta predškolskih ustanova.

“Usluga elektronskog upisa je roditeljima značajno olakšala upis, jer je matični broj djeteta povlačio određeni broj podataka iz sistema, pa nije bilo potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, niti potvrdom centara za socijalni rad”, rekla je Mićunović.

Broj djece upisane elektronskim putem je 6,694, dok je 473 upisano uz pomoć predškolskih ustanova koje su izašle u susret roditeljima koji nijesu bili u prilici da upišu djecu putem portala Upiši.me.

“Pokazalo se da je situacija u kojoj smo se našli ubrzala neke inovacije u obrazovnom sistemu, pa je ove godine po prvi put i u veoma kratkom roku, omogućen e-upis za sve nivoe obrazovanja do univerzitetskog”, rekla je Mićunović.

Ona je podsjetila i na kampanje koje Ministarstvo prosvjete svake godine vodi u cilju podizanja svijesti o važnosti predškolskog obrazovanja.

“Ministarstvoje , kao i prethodnih godina, sprovodilo kampanju za upis u vrtiće. Ove godine kampanja je nosila slogan “Svaki sokolić ide u vrtić“. Kampanjama i konstantnim radom na povećanju kapaciteta i unapređenju uslova predškolskih ustanova uspjeli smo da za tri godine podignemo procenat upisane djece starije od tri godine sa nešto preko 50 odsto na 73 odsto”, rekla je Mićunović.

U posljednje tri godine otvoreno je oko 2.000 novih mjesta za djecu u vrtićima. U tom periodu otvorena su tri nova vrtića – u Tuzima, Starom aerodromu i Zagoriču, a ove godine će se graditi još tri vrtića – u Herceg Novom, Bloku 6 u Podgorici i Pljevljima.

Učiteljica u OŠ “Oktoih” Snježana Zuković rekla je da saradnja vrtića i škole predstavlja važnu kariku u vaspitno obrazovnom sistemu.

“To je jedan od ključnih faktora koji utiču na to da rezultati postignuti u predškolskim ustanovama posluže kao odskočna daska za dalji rad. Djeca koja su išla u vrtić već su naučila da poštuju određena pravila, ali i da imaju obaveze. Sve to oni uče kroz igru”, istakla je Zuković.

Osvrnula se i na važnu ulogu roditelja u percepciji djece koja prelaze sa jednog na drugi nivo obrazovanja, te zaključila da je ovaj korak svakako lakši za djecu koja su već pohađala predškolske ustanove.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve