Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

Zaštitimo trajno Volticu

''Viteški se boriti i viteški poginuti bila je najveća moralna vrijednost kod Crnogoraca''

U čitavoj svojoj hiljadugodišnjoj istoriji crnogorski narod je neprekidno vodio bitke sa raznim osvajačima i okupatorima kako bi sačuvao svoju slobodu i svoj identitet. U tim bojevima ispoljavali su veliku hrabrost, odlučnost i požrtvovanje, čuvajući svoju čast ali i čast neprijatelja. Viteški se boriti i viteški poginuti bila je najveća moralna vrijednost kod Crnogoraca, navodi se u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Ova tvrđava nalazi se u Starom selu. Podignuta je u vrijeme vladavine knjaza Danila 1854. godine, a zbog karakterističnog stila grednje na „volat“ nazvana je „Voltica“.

“Izgrađena je od lokalnog kamena i ima tri nivoa ukupne visine devet metara. Na svakom nivou je po 20 pravilno raspoređenih otvora-puškarnica i dva veća za topove. Kula je imala dva topa i posadu od 20 do 30 vojnika a bila je aktivna do 1880. godine. U neposrednoj blizi „Voltice“ protiče rijeka Gračanica preko koje je sredinom sedamdesetih godina XIX vijeka knjaz Nikola podigao most”, piše u saopštenju.

Foto: UBNOR i antifašisi Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisi Nikšića

Poslije veličanstvene pobjede na Grahovcu došlo je do međunarodnog razgraničenja Crne Gore sa Otomanskom imperijom kada je Crna Gora dobila znatna proširenja. Da nije bilo tvrđave Voltice Župa nebi tada pripala Crnoj Gori.

“Naime, Turci su smatrali da treba da ostane u sastavu Otomanskog carstva, a kad je crnogorski predstavnik pred međunarodnom komisijom upitao kako se kuća može graditi na tuđem zamljištu, francuski i engleski predstavnici su podržali ovaj zahtjev i od 1859. godine Župa Nikšićka je i zvanično ušla u teritorijalni sastav Crne Gore. Tvrđava je korišćena sve do 1880. godine kada ju je knjaz Nikola poklonio Grujici Stojanoviću zbog njegovih velikih zasluga prilikom oslobođenja Bara. Generacije Stojanovića koristile su Volticu i u njoj stanovali sve do 1962. godine, kada su iz nje iseljeni poslednji stanari, tvrđava renovirana i stavljena pod zaštitu Dražave. Radovi koji su tom prilikom izvedeni nijesu Volticu trajno zaštitili”, objašnjavajuiz UBNOR-a.

Praunuk Grujice Stojanovića Milorad uz podršku UBNOR-a i antifašista Nikšića pokrenuo je inicijativu da se Voltica obnovi i trajno zaštiti.

“Zavod za zaštitu spomenika je prihvatio ovu inicijativu i opredijelio zanačajna sredstva za ovu namjenu. Urađen je konzervatorski projekat rekonstrukcije i veliki dio posla je završen i dalje propadanje objekta je zaustavljeno. Stvoreni su svi preduslovi da svi konzervatorski radovi počnu u punom kapacitetu kako bi se vratio prvobitni izgled tvrđave kao u vremenu njenog nastanka. Za nastavak radova trebalo je još sredstava pošto je projekat veoma kompleksan i iziskuje veliki broj stručnjaka”, dodaje se u saopštenju.

Sredstva za ovu namjenu trebalo je da se obezbijede još 2019. godine ali se stalo i bojimo se, ako se što hitno ne preduzme, da će se ovaj spomenik kulture vratiti ne u prvobitno stanje kakvo je bilo kad je napravljen nego u ono koje smo imali prije početka njegove rekonstrukcije. Konzervatorska rekonstrukcija „Voltice“ puno bi značila ne samo stanovnicima Župe već i svim posjetiocima i turistima čime bi se ovaj spomenik kulture u potpunosti valorizovao i kao takav stalno zaštitio.

“Predstavnici UBNOR-a i antifašista Nikšića, predstavnici Mjesne zajednice Župa i Milorad Stojanović obišli su Volticu i zajednički utvrdili da je krajnje vrijeme da se ovaj kulturno istorijski spomenik trajno zaštiti i apeluju na nadležne državne institicije da završe započete radove iz 2019. godine”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve