“Zahvalni građani Titograda i Podgorice”: Odluka usvojena, spomenik Titu u parku kod hotela “Podgorica”

Skupština Glavnog grada podržala je prijedlog odluke o podizanju spomenika Josipu Brozu Titu.

Odbornica socijaldemokrata Marija Blagojević kazala je da smo jedna od rijetkih zemalja koja može da se ponosi činjenicom da je prvi opštenarodni najveći ustanak u tom trenutku bio podignut upravo u Crnoj Gori, i da je Josip Broz imao značaja u tome.
Administracija Glavnog grad je odredila da će spomenik Josipu Brozu Titu biti postaviljen u parku kod hotela “Podgorica”, do kraja naredne godine. Na postamentu spomenika pisaće “Zahvalni građani Titograda i Podgorice”.
Spomenik koji će biti postavljen je rad Antuna Augustinčić, a izrađen je u bronzi, dimenzija figure 201,5x96x104,5 cm, na mermernom postamentu. Na spomeniku je, prije postavljanja, potrebno uraditi odgovarajuće restauratorsko-konzervatorske radove, u skladu sa zahtjevima struke.
Na postamentu spomenika će biti ispisan sljedeći tekst: JOSIP BROZ TITO 1892-1980 ZAHVALNI GRAĐANI TITOGRADA I PODGORICE.

Sredstva za postavljanje spomenika obezbijediće Glavni grad Podgorica, a rok  za podizanje je kraj 2019. godine.

Podsjećamo gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je predložio da predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i čovjek čije je ime Podgorica nosila skoro 47 godina, Josipu Brozu Titu dobije spomenik u glavnom gradu. Skupština Glavnog grada usvojila je krajem oktobra njegov predlog.

Komentari

avatar