Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da Rusija nema naviku da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da Crna Gora po tom pitanju nije izuzetak.
foto Arhiva
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ponovila je da Rusija nema naviku da se miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja i da Crna Gora po tom pitanju nije izuzetak.

„A, ako crnogorsko rukovodstvo želi da nađe one koji se miješaju u njena unutrašnja pitanja onda je potrebno da okrenu glavu za 180 stepeni i da pogledaju na sasvim drugu stranu. Onda će možda vidjeti ko se miješa u njihove unutrašnje stvari“, rekla je ona.

Ona je na taj način prokomentarisala izjavu crnogorskog predjsednika Mila Đukanovića o ruskom miješanju u unutrašnja pitanja njegove zemlje.

Kako je naglasila „krivce treba tražiti na sasvim suprotnoj strani“.

Zaharova smatra da je cilj takvih tvrdnji da se unutrašnji problemi rješavaju tako što će se tražiti spoljni neprijatelj i da se „javno mnjenje odvrati od shvatanja toga ko se zaista miješa u unutrašnja pitanja Crne Gore“.

Situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojen u decembru prošle godine, nesumnjivo izaziva ozbiljnu zabrinutost, rekla je portparolka ministarstva.

Mi smo davali komentare o tome jer su nas to pitali i zato što ta tema ima svjetski značaj i odjek. Ona je ukazala na destruktivni uticaj te odluke na jedinstvo pravoslavnog svijeta.

U tome, kako kaže, treba tražiti problem, a ne u stavovima onih koji kritički gledaju na taj zakon i pozivaju na ravnopravni dijalog crnogorskih vlasti i SPC, koja brani svoja vekovna prava i interese.

„Što se tiče evrpskog puta Crne Gore, to je suvereni izbor Podgorice”, rekla je Zaharova, i dodala da se Moskva nikad nije protivila širenju EU.

Ranije je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prozvao Srbiju i Rusiju da koriste Srpsku pravoslavnu crkvu za podrivanje crnogorske prozapadne vlade, koja želi članstvo u EU.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve