Srijeda, 7 Juna, 2023
Rubrika:

Zagađenost u Bijelom Polju: Sve više respiratornih bolesti, ali i smrtnih slučajeva

Poznati bjelopoljski ekolog Rifko Kajabegović tvrdi da se Pljevalja i Bijelo Polje nalaze pod udarom aero zagađenja koje uzrokuju poznate okolnosti

Visoki stepen zagađenosti vazduha posljednjih nedjelja u Bijelom Polju pored velike zabrinutosti građana sve češće uzrokuje zdrastvene probleme. Visoke satne vrijednosti PM čestica, koje su najčešće uzrokovane nepovoljnim metereološkim uslovima, nedostatkom padavina i maglom, koja sprečava emisije zagađujućih materija koje se ispuštaju iz dimnjaka i automobila i tako ostaju zarobljene u donjem dijelu atmosfere.

Poznati bjelopoljski ekolog Rifko Kajabegović tvrdi da se Pljevalja i Bijelo Polje nalaze pod udarom aero zagađenja koje uzrokuju poznate okolnosti.

“Što se tiče Bijelog Polja na takvo stanje uglavnom utiču: geografski položaj, temperaturna inverzija, stanje atmosferskih prilika karakterističnih za ovo doba godine i ljudski faktor”, navodi Kajabegović.

Foto: RTCG

Ljudski faktor najčešće utiče emitovanjem suspedovanih čestica, koje se izdvajaju iz raznih fizičkih, hemijskih i bioloških procesa. Njihova koncentracija raste u ovakvim prilikama tako da je znatno premašila njihovu dozvoljenu količinu od 10 PM čestica ili 50 mikrograma po metru kubnom.

“Zadnja mjerenja pokazuju da raste do zabrinjavajućih 100 pa i do alarmantih 180 mikrograma po metru kubnom. U situaciji smo jake opterećenosti vazduha koji udišemo. Ako znamo da je vazduh smješa gasova: azota 78 odsto, kiseonika 21 odsto ostao je samo jedan odsto za ostale gasove u kojima se nalaze i suspendovane čestice. Ako njihov iznos premašuje dozvoljene parametre onda je to direktni atak na zdravlje čovjeka”, ističe sagovornik Radija CG.

Prema njegovim riječima posebno su pogođeni hronični bolesnici i djeca jer su pomenute čestice koncentrisanije pri samom tlu, sve to dovodi do povećanja broja oboljelih od raznih respiratornih bolesti. Prema podacima u koje je Kajabegović imao uvid povećan je i stepen smrtnosti, upravo zbog navedenih problema.

“Obeshrabruje uništavanje zelenila u samom gradu, primjera radi ovih dana je bez konsultacija struke posječen drvored ispred OŠ “Dušan Korać”, nestaju tako mali parkovi, što potpomaže rastu pomenutih negativnih pojava”, ocjenjuje Kajabegović.

On apeluje na sve one koji su zaduženi za brigu o šumama da nihovu eksploataciju svedu na razumnu mjeru, takođe smatra da je neohodno da svi počnemo razmišljati o promjeni navika bar kada je riječ o korišćenju automobila i fosilnih goriva kao i u oblasti očuvanja zelenila, smatra da je vrijeme da se počne razmišljati i o toplifikaciji grada.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve