Zdravstveni ispektori Uprave za inspekcijske poslove tokom prošle godine obavili su 1.056 pregleda i utvrdili 323 nepravilnosti, zbog kojih je donijeto 12 rješenja o zabrani rada, a tri objekta su zatvorena, pišu Dnevne novine.

Inspektori su kontrolisali 394 javnih zdravstvenih ustanova, 635 privatnih, dvije neregistrovane ustanove i 25 ostalih. Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na neposjedovanje dokumentacije za zdravstveni kadar, neobezbjeđivanje kontinuiteta zdravstvene zaštite, neposjedovanje rješenja Ministarstva zdravlja o ispunjenosti propisanih uslova za obavljanje zdravstvene djelatnosti ili dijela, te odbijanje obavezne imunoprofilakse djece, dopunski rad zdravstvenog radnika van mreže zdravstvenih ustanova, izdavanje ljekova suprotno propisima…

“Donijeto je 12 rješenja o zabrani obavljanja zdravstvene djelatnosti ili dijela zdravstvene djelatnosti, jer je utvrđeno da su subjekti proširili obavljanje djelatnosti a da o tome nijesu pribavili rješenje o ispunjenosti uslova u pogledu prostora, kadra i opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti ili dijela zdravstvene djelatnosti izdato od nadležnog organa. Kod tri subjekta nadzora izvršeno je pečaćenje objekata”, navodi se u godišnjem Izvještaju UIP.

Inspektori su izrekli 186 novčanih kazni putem 183 prekršajna naloga u iznosu od 67.950 eura.

“Po Zakonu o zdravstvenoj zaštititi izrečeno je 120 prekršajnih naloga u iznosu od 39.500 eura, četiri po Zakonu o zbirkama podataka u oblasti zdravstva u iznosu od 200 eura, 47 po Zakonu o ljekovima u iznosu od 23.500, pet po Zakonu o pravima pacijenata u iznosu od 2.000, i 10 po Zakonu o medicinskim sredstvima u iznosu od 2.750 eura”, navodi se u Izvještaju i dodaje da je podnijet 51 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnim sudovima za prekršaje.

Kontrolnim pregledima utvrđeno je da je izvršeno 65 rješenja, i to 63 iz tekuće godine, od čega četiri prinudnim putem i to tri pečaćenjem i jedno administrativno putem novčane kazne, te dva iz 2017. godine.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments