Protest na Crnom jezeru: “Branimo Durmitor svi kao jedan”

Podsjećamo, u blizini Crnog jezera planirana je gradnja 30 četvorokrevetnih “ekolodž” bungalova

Više stotina građana, koji se protive izgradnji bungalova na Crnom jezeru, održali su protest pod sloganom Dalje nećes moći. Oni su se okupili kod rampe, odakle su prošetali do Crnog jezera.

Foto: Facebook/Sačuvajmo Crno jezero

Još jednom su ukazali na značaj da se sačuva Crno jezero, uz poruku da ne bi trebalo dozvoliti gradnju u njegovoj blizini i u sklopu Nacionalnog parka.

Sa protesta su nadležne pozvali da poslušaju tišinu sa Crnog jezera. Danas se Durmitor, kako su poručili, obraća nama. Brojkama su označena 42 stabla koja su strijeljali, a Durmitorce su te strijele pogodile pravo u srce.

Zato su odlučili da brane Durmitor svi kao jedan, zaboravljajući na podjele. Oni koji su došli da ruše da bi gradili bungalove, avanturističke parkove, terase i zidove, kako je poručeno, nijesu znali da će i oni da grade tako što će saditi. Posađene su, kazali su građani, 42 mlade sadnice smrče.

Foto: Facebook/Sačuvajmo Crno jezero

Jedan od okupljenih građana Velizar Kasalica kazao je da uživaju u netaknutoj ljepoti. On je pročitao Prkosnu pesmu Dobrice Erića koji je poslao poruku onima koji kidišu na njegove livade i đedovinu: “Moj dušmanine sa hiljadu ruku, s hiljadu slugu i sluškinja laži, ubrao si mi Sunce k’o bulka raži. Moji će potomci piti jed i čemer, a tvoji već piju gorku medovinu za krvav novac kojim puniš čemer rasprodajući moju djedovinu. Usud će ti ludačku košulju obući i tek tada će se malo razdaniti ili će planeta od sramote pući i sve nas u isti ambis sahraniti”.

Pročitano je pismo podrške Durmitoraca iz Srbije, u kojem se navodi između ostalog da su pošli iz zavičaja, ali da im je srce i dalje tamo.

“Tamo će se mnogi od nas vratiti”, poručili su Durmitorci iz Srbije.

Podsjećamo, u blizini Crnog jezera planirana je gradnja 30 četvorokrevetnih “ekolodž” bungalova.

Luka Bulatović, vlasnik i direktor Turističke agencije “Eksplorer”, koja je dobila tender za taj projekat kazao je da gradnja ekolodževa – ekološko turističkih smještajnih jedinica u Nacionalnom parku (NP) Durmitor rekao je da nema nikakve veze sa sječom stabala koja se prethodno desila.

Nevladino udruženje Turističko udruženje Žabljak i građanska inicijativa Dalje nećeš moći poručili su da, bez obzira na političku pripadnost, djelatnost koju obavljaju ili mjesto odakle dolaze, bez obzira da li su bungalovi limeni ili drveni i da li će na jezeru biti deset ili devedeset plovila, gradnje neće biti.

Odbornici Skupštine Opštine (SO) Žabljak jednoglasno su u četvrtak donijeli zaključke kojim predlažu Ministarstvu turizma i održivog razvoja i Upravi javnih radova da stave van snage Plan privremenih objekata u dijelu koji se odnosi na NP Durmitor i poništi tender za izgradnju komunalne infrastrukture u dijelu ulice Jovana Cvijića, od rampe do Crnog jezera.

Ministar održivog razvoja Pavle Radulović rekao je u petak na sastanku na Žabljaku da će, kada zvanično dobije odluku SO, sazvati kolegijum i povući Plan privremenih objekata u Nacionalnom parku Durmitor.

On je ranije kazao da će se bungalovi na Crnom jezeru graditi ako građani budu smatrali da je to u interesu Žabljaka, a da će se od toga odustati ako većina građana bude protiv.

“>

Komentari

avatar