Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
Rubrika:

Za vikend vanredna vakcinacija MMR vakcinom

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana, kako se navodi, mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina

Dom zdravlja Glavnog grada u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 04 i 05 februara 2023. u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varoš” obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

Roditelji i staratelji čija djeca nisu imunizovana, kako se navodi, mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina.

“Radi objektivnog informisanja javnosti i podizanja svijesti o značaju MMR vakcine i riziku obolijevanja od malih boginja (morbili) predviđena je obavezna vakcinacija ovom vakcinom. Male boginje su akutno, zarazno, virusno oboljenje koje izaziva virus malih boginja. Rizik inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja”, kazali su iz Doma zdravlja Glavnog grada.

Morbili se, kako pojašnjavaju, uglavnom smatraju bolešću dječjeg uzrasta, ali se mogu javiti u bilo kom životnom dobu, kod nevakcinisanih i osjetljivih osoba.

“Virus malih boginja se vrlo lako siri sa zaraznih na osjetljive osobe, i to najcesce putem vazduha, preko kapljica koje nastaju prilikom kasljanja i kijanja ili direktnim kontaktom sa nosnim ili zdrelnim sekretom zarazenih osoba. Više od million djece u svijetu svake godine umire od malih boginja. Nova ozbiljna zdravstvena kriza može da ugrozi zivote djece u vecoj mjeri nego korona”, upozoravaju iz te zdravstvene ustanove.

S obzirom na statistiku o slabim obuhvatima MMR vakcinom u Crnoj Gori i pojavom prvih slučajeva pojave morbila u regionu,  ukazuje se potreba za hitnom i neodloznom mobilizacijom svih društvenih činilaca, kako bi izbjegli tšske scenarije kakve epidemija moze donijeti.

“S tim u skladu, obavještavamo vas da će Dom zdravlja Glavnog grada u okviru organizacione jedinice Izabrani doktor za djecu, za dane vikenda 04 i 05 februara 2023. u prostorijama Doma zdravlja “Stara Varos” obavljati vanredna vakcinacija MMR vakcinom.  Roditelji i staratelji cija djeca nisu imunizovana mogu se javiti u intervalu od 9 do 17h bez prethodnog zakazivanja termina”, zaključuju iz Doma zdravlja glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve