Ponedjeljak, 25 Septembra, 2023
Rubrika:

Za tri godine oko 1.140 istraživanja UCG na prestižnim međunarodnim listama: PMF prvi po broju radova

Svi statistički parametri kojima se mjeri uticaj naučnoistraživačke zajednice jednog univerziteta su, između ostalog, direktno zavisni od njene brojnosti i od budžeta na raspolaganju

Univerzitet Crne Gore, iako sa malim brojem osoblja u akademskom zvanju, u prethodne tri godine nadogradio je svoju međunarodnu prepoznatljivost u globalnoj naučnoj zajednici sa oko 1.140 objavljenih naučnih radova u časopisima svjetskog uticaja, sa prestižnih međunarodnih lista SCI, SCIE, SSCI, A/HCI.

“Radovi su objavljeni u različitim naučnim disciplinama, a prema analizi liste objavljenih radova Univerziteta 2020-2022, dostupne na sajtu UCG, najveći broj radova dolazi sa Prirodno-matematičkog fakulteta (163)”, saopšteno je sa UCG-a.

U tehničko-tehnološkim naukama, prednjače istraživanja koja su objavili istraživači i naučnici Elektrotehničkog fakulteta UCG, sa ukupno 103 naučna rada.

“Veoma su zapažena i istraživanja Medicinskog fakulteta UCG, sa kojeg je u navedenom periodu objavljeno 127 radova”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o istraživanjima u društvenim naukama ističe se broj radova sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje 143, Ekonomski 87 i Biotehnički fakultet 87. U humanističkim naukama je to Filološki fakultet sa objavljenih 70 radova na prestižnim listama.

Foto: UCG
Foto: UCG

“Prema Scopus citatnoj bazi, koja pokriva sva područja nauke na svjetskom nivou, samo za period 2020-2022, naučnici Univerziteta Crne Gore su bili citirani više od 100.000 puta, dok su dvostruko više citirani prema Google Scholar bazi ili Gugl Znalcu (201.993)”, dodaje se u saopštenju.

Svi statistički parametri kojima se mjeri uticaj naučnoistraživačke zajednice jednog univerziteta su, između ostalog, direktno zavisni od njene brojnosti i od budžeta na raspolaganju.

“Univerzitet Crne Gore, u odnosu na univerzitete u regionu, ima mali broj osoblja u akademskom zvanju, oko 450, i znatno niži budžet, tj, dvostruko niži u odnosu na Univerzitet u Splitu koji je sličnog obima po broju studenata, ali sa mnogo više zaposlenih u akademskom zvanju. Stoga, postignuti razultati su svakako za pohvalu, ali i podstrek za dalje korake u unapređenju istraživanja u svim naučnim oblastima”, piše u saopštenju.

U tom cilju je, dodaju i prošle godine osnovan Odbor za strateško planiranje razvoja nauke i umjetnosti Univerziteta Crne Gore. Ovaj Odbor definiše i utvrđuje prioritete, kriterijumime i specifičnosti podsticanja razvoja nauke i umjetnosti, kao i kriterijume za način i dodjele finansijskih stimulansa izvanrednim pojedincima i grupama u okviru naučne zajednice.

“Ove smjernice su upućuju Senatu UCG, kao najvišem akademskom tijelu, na dalje odlučivanje. Time se teži podstaći još veća prisutnost naučnika i istraživača svih organizacionih jedinica u globalnoj naučnoj zajednici, te povećanja međunarodnog ugleda Univerziteta Crne Gore”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve