Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Za štampane medije i internetske publikacije 348 hiljada eura

Rok za prijave na javni konkurs za finansiranje medijskih sadržaja u dnevnim i nedjeljnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama i finansiranje operativnih troškova različitih mehanizama samoregulacije ističe 12. decembra

“Ministarstvo kulture i medija poziva sve štampane dnevne i nedjeljne medije i internetske publikacije da se prijave na konkurs za raspodjelu sredstava iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Shodno Zakonu o medijima za štampane mediji i internetske publikacije ukupno je predviđeno 348.133,05 eura, dok je za podršku različitim mehanizmima samoregulacije predviđeno 19.340,73 eura”, navodi se u saopštenju.

Rok za prijave na javni konkurs za finansiranje medijskih sadržaja u dnevnim i nedjeljnim štampanim medijima i na internetskim publikacijama i finansiranje operativnih troškova različitih mehanizama samoregulacije ističe 12. decembra.

Ministarstvo je objavilo i javni poziv za izbor dva eksterna člana Nezavisne komisije za raspodjelu sredstava, koji ističe ističe 5. decembra.

Zakon o medijima predviđa da država iz budžeta finansira projekte u oblasti informisanja, obezbjeđivanjem finansijskih sredstava za pružanje javnih usluga preko Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, u skladu sa kriterijumima propisanih aktom Ministarstva.

“Pravo učešća na javnom konkursu imaju osnivači medija koji su upisani u Evidenciju medija kod nadležnog organa, koji su redovno izmirili poreske obaveze, koji nijesu nenamjenski trošili sredstva dodjeljena iz državnog budžeta i ispunjavaju ostale kriterijume propisane ovim konkursom”, navode iz Ministarstva.

Ukupan iznos sredstava Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija iznosi 0,09 odsto tekućeg budžeta utvrđenog godišnjim Zakonom o budžetu, od čega se 40 odsto sredstava usmjerava u podfond za dnevne i nedjeljne štampane medije i internetske publikacije, dok se 60 odsto sredstava usmjerava u podfond za komercijalne i neprofitne emitere.

Za raspodjelu sredstava iz podfonda za TV i radio emitere zadužena je Agencija za elektronske medije.

„Medijski pluralizam predstavlja osnovu demokratije, slobodnog i otvorenog društva, jer samo u takvoj zajednici mediji mogu da djeluju kao mehanizmi javne kontrole, informišu i osnažuju građane, pomažu im da razumiju aktuelnu političku i društvenu situaciju i podstiču ih da aktivno učestvuju u demokratskim procesima”, navode u saopštenju.

 

Više informacija o konkursu na linku. 

Informacije o Javnom pozivu za dva člana Nezavisne komisije možete pronaći na linku. 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve