Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Rubrika:

Za šaku novaca! Koliko to košta?

Koliki su ukupni troškovi koje će platiti građani Crne Gore za ovu bruku sekularne i građanske Crne Gore? Vlada ne smije da izađe sa jednim takvim podatkom! Jer bi smo tada jasno svjedočili samovolji i rasipništvu onih koje parlamentarna većina ovlasti da vlast vrše u ime njih. Očito na štetu svih građana!

Piše: Nebojša Mrvaljević, građanski aktivista, analitičar, Izvršni direktor nevladinog udruženja Forum slobodnih građana “LUČA”

Crnogorska javnost je zaprepašćena količinom novca kojim će biti nagrađeni službenici Uprave policije za postupanje i primjenu policijskih ovlašćenja tokom akcije obezbjeđenja vjerskog obreda (itronizacije) jedne vjerske zajednice.

Vlada Crne Gore usvojila je odluku kojom će iz budžeta biti izdvojeno pola miliona eura neto, tj. 900.000 bruto kako bi se nagradili svi pripadnici policije koji su bili angažovani 4. i 5. septembra na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija.

Ali ne govore da je to samo krem na torti ukupnih troškova koštanja ove akcije (operacije, jer po svojoj složenosti ona to jeste).

U ovom momentu želimo da izbjegnemo ponavljanje razloga zbog kojih smatramo čitavu akciju nezakonitom i u cjelini zloupotrebom zakonskih ovlašćenja i resursa dijela izvršne vlasti u korist jedne vjerske zajednice i za političke interese dijela vladajuće većine u crnogorskom parlamentu.

Nego da se držimo troškova koje plaćaju građani Crne Gore, svi oni posebno ili pojedinačno na osnovu svoje posebnosti kojom se definišu, nacionalno ili vjerski.

Koliki su ukupni troškovi koje će platiti građani Crne Gore za ovu bruku sekularne i građanske Crne Gore? Vlada ne smije da izađe sa jednim takvim podatkom! Jer bi smo tada jasno svjedočili samovolji i rasipništvu onih koje parlamentarna većina ovlasti da vlast vrše u ime njih. Očito na štetu svih građana! Ne domaćinski odnos prema povjerenim budžetskim sredstvima nije novost ali ovo je prst u oko običnom čovjeku i poreskom obvezniku!

Kolika je cijena pripremnih radnji i postupaka, nabavke zaštitne opreme iz Republike Srbije ili odakle već, organizacija rada službe u ostalim organizacionim cjelinama Uprave policije u uslovima kada je svo operativno sposobno ljudstvo angažovano na Cetinju.

Koliko je građane Crne Gore koštalo prevoženje tih policajaca do Cetinja, njihov smještaj i ishrana u toku angažovanja? Koliko košta amortizacija korišćenja vozila i sredstava angažovanih u toku akcije? Koliko koštaju prekovremeni i noćni sati njihovog angažovanja, prekovremeni i noćni sati i onih policajaca koji su radne zadatke izvršavali po čitavoj Crnoj Gori u okviru dežurnih službi, interventnih gripa, saobraćajnih patrola, graničnih prelaza i patrola na nadzoru državne granice? Jer oni su morali više da rade zbog nedostatka ljudstva, zbog njihovog angažovanja na Cetinju!

Koliko koštaju utrošena hemijska sredstava i sredstava posebne namjene tj. „šok“ bombe, „fleš“ bombe, gumena municija i drugo? Koliko će da koštaju odštetni zahtjevi na osnovu nezakonite i prekomjerne upotrebe sredstava prinude? Optužni prijedlozi su u postupku podnošenja ili su već podneseni!

Koliko košta vanredno angažovanje pripadnika i sredstava Vojske Crne Gore? Osoblja koje je pripremalo let helikoptera, osoblja koje je pratilo let sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja, odgovornim starješinama koji su rukovodili angažovanjem, angažovanje pilota i kopilota – oružara, koliko košta izvršeni let dva helikoptera?

Koji su troškovi medicinskih ekipa vanredno angažovanih na obezbjeđenju akcije i na pružanju prve pomoći građanima? Koliko je koštalo vanredno angažovanje pripadnika službi zaštite i spašavanja?

Koliko nas košta vanredno angažovanje pripadnika ANB, prije u toku i poslije samog događaja ustoličenja mitropolita Crkve Srbije? Koliko će da nas košta vanredno angažovanje tužilačkih timova na pripremi i konstruisanju slučaja protiv građana Cetinja i Crne Gore koji su prisustvovali i bili učesnici skupa 04. i 05. septembra? Koliko će nas koštati vanredno angažovanje tužilaca i sudova za sve slučajeve policijskog prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe službenog položaja starješina u policiji ili izvršnoj vlasti?

Koliko je građane koštalo korišćenje „specijalnih vozila“ kontraverznog predsjednika Opštine Budva, ujedno „biznismena“ i preduzetnika? Kolika je šteta izazvana njihovim angažovanjem i kolika je procjena ukupnih troškova naknade pričinjene štete?

Koliko nas košta vanredno angažovanje poslanika i članova Vlade tih dana, kao i pratećih službi u državnoj administraciji?

Šta je sa procjenom ukupnih sudskih troškova koje će MUP ili Država Crna Gora platiti u očekivanim sudskim postupcima?

Koliko nas, kao građane, košta septembarska avantura Vlade Crne Gore? Avantura kojom za malo ne izazva nesagledive posledice po mir i građansku stabilnost, po budućnost svih nas zajedno!

I nije samo 900 hiljada eura! Iznos se može procijeniti na dva ili tri puta veću cifru! I pitanje, da li nam je ova avantura trebala? Da li smo njom uspjeli da smanjimo podjele u crnogorskom društvu, da li smo bliži međusobnom uvažavanju različitosti? Da li smo ojačali demokratiju i ukrotili samovolju i jednostranost u odlučivanju? Da li je poštovanje ljudskog života i poštovanja njegovog zdravlja podignuto na viši nivo? Da li je promovisano poštovanje ljudskih prava, prava na mišljene i izražavanje? Prava na okupljanje? Da li je iskazana neutralnost i jednakost u postupanju Države prema svim grupama i zajednicama, u ovom slučaju prvenstveno vjerskim?

Sledeće pitanje je da li treba državne službenike posebno nagrađivati za ono što je njihov posao? Ono što su bili, po zakonu, dužni da izvrše? U čemu se ogleda vanrednost u vršenju poslova, jesu li uradili nešto što je više u odnosu na ono što su obavezni! Jesu li se izložili riziku koji je bio neočekivan i van zakonske obaveze prihvatanja? Ili su samo sproveli nezakonite naredbe i otćutali zloupotrebu koja je učinjena nad njima? Ili su samo stavljeni u poziciju nevoljnih saučesnika zlonamjernih planera krvoprolića na Cetinju? Ili se kupuje buduća lojalnost jer su vlastodršci svjesni da drugi put vjerovatno neće imati sreće i da će morati žrtvovati puno više od šake novaca?

I ko profitira iz ove situacije? Crkva Srbije, ona koja ne plaća porez na dobit, koja kasni ili ne plaća doprinose za svoje zaposlene, ona koja gradi hotelske komplekse, ona koja ne plaća PDV na prodaju suvenira, vjerskih predmeta ili literature! Ona koja naplaćuje usluge beskompromisno! Ona koja ne poznaje humanitarni rad tokom elementarnih nepogoda, posebnog liječenja pojedinih naših sugrađana, pomoći najsiromašnijim socijalnim slojevima! Liše nekoliko narodnih kuhinja koje funkcionišu ad-hook finansiranju pojedinaca i pravnih lica, ne crkve! I svi ovi troškovi za račun samo jedne vjerske zajednice koja ignoriše svjetovno uređenje, ignoriše identitetsko postojanje jednog cijelog naroda, njegovog jezika i kulture, koja grubo pokušava da prisvoji i prikaže kao svoje i svoga poslodavca države Srbije!

I ko će to da plati? Građani Crne Gore! Građani svih nacionalnosti i oni bez nacionalnosti! Građani svih vjera i oni koji su ateisti ili agnostici ili koriste svoje ljudsko pravo da ne žele da se izjasne!

Najnovije

U nedjelju kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina

Umjereno do potpuno oblačno povremeno sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom. U planinma na sjeveru u jutarnjim i noćnim satima susnježica i snijeg. Vjetar...

Napadač Votforda: Niko ne jede kao Haland

Erling Haland je postao zvijezda svjetskog fudbala, a saigrač iz reprezentacije Norveške Džošua King je pokušao i da nekada opravda ponašanje mladog asa. Haland nekada...

Vuković: Novo dječje igralište u Ulici 4. jula

Prije neki dan smo našim najmlađim sugrađanima predali na upotrebu novo, savremeno dječje igralište i lijepo uređenu zelenu površinu na 850 metara kvadratnih u...

Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spriječi aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spriječi aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvijestio Wired. Alat će biti ugrađen u aplikaciju...

Omikron soj stigao do Italije i Njemačke

Italijanske i njemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron. U Njemačkoj su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su...

Najčitanije

Povezano

Mrvaljević: Gužve u Domu zdravlja Nikšić, došlo do tuče između pacijenata

piše Nebojša Mravljević, NVO Forum slobodnih građana Luča Ovih dana, mjeseci, a i posljednja godina su u znaku borbe protiv pandemije i ostvarivanja zdravstvene zaštite...

Profesionalno posrbljavanje Zahumlja

Piše: Nebojša Mrvaljević, građanski aktivista, analitičar, Izvršni direktor nevladinog udruženja Forum slobodnih građana LUČA Folklorni ansambli “Zahumlje” iz Nikšića i “Venac” iz Gračanice potpisali su...

Mrvaljević: Postupanje policije dovelo nas je na ivicu tragedije

Samo je prisebnost građana sačuvala mir na Cetinju i u Crnoj Gori. Doprinos vrha izvršne vlasti i dijela političkih aktera aktuelne većine je bio...

Mrvaljević: URA i Abazović su alat u rukama inspiratora ”srpskog sveta”

Nedoraslost istorijskoj i društvenoj ulozi koja ga je zapala, čini postupke URA-e, kao političkog subjekta, i njenog predsjednika g-dina Abazovića samo alatom u rukama...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve