Subota, 16 Oktobra, 2021
Rubrika:

Za refundaciju ljekova ove godine dato 150 odsto novca više nego lani

Prema podacima koje je Fond za zdravstveno osiguranje dostavio Gradskom portalu, od 1. januara do 31. maja ove godine, ukupan finansijski izdatak Fonda za refundaciju troškova za kupovinu lijekova iznosio je 58 925,72 eura, dok je u istom periodu 2020. godine taj izdatak bio 23 538,10 eura.

Troškovi Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore po osnovu refundacije ljekova u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, veći su za 150 odsto. To je jasan indikator poremećaja u snabdijevanju ljekovima, posebno onih koji se koriste u bolničkim, odnosno stacionarnim uslovima, kazao je za Gradski portal član savjeta građanske inicijative “21. maj” Sead Čirgić.

U 2021. najviše novca vraćeno na antikoagulanse

Prema podacima koje je Fond za zdravstveno osiguranje dostavio Gradskom portalu, od 1. januara do 31. maja ove godine, ukupan finansijski izdatak Fonda za refundaciju troškova za kupovinu lijekova iznosio je 58 925,72 eura, dok je u istom periodu 2020. godine taj izdatak bio 23 538,10 eura.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima Fonda, najviše novca, 22 878,31 eura, utrošeno je za refundaciju lijeka enokasparin-natrijum — CLEXANE — koji pripada grupi medikamenata koji su niskomolekularni heparini, odnosno antitrombotička sredstva (antikoagulansi).

“Za refundaciju lijeka nadroparin- niskomolekularni heparin- FRAXIPARIN, potrošeno je 7. 676,17 eura, za lijek Ceftazidim -antibiotik – CEFAZ — 3.243,07, a za medikament tocilizumab- imunosupresiv – ACTEMRA – 3. 233,07 eura”, kazali su Gradskom portalu iz Fonda.

Lijek masne kisjeline, nezaštićene, koji se koristi u terapiji oboljenja kože — LINOLA FETT— refundiran je u iznosu od 2.672,28, dok je za metilprednizolon — kortikosteroid — LEMOD SOLU, SOLU-MEDROL — utrošeno 2.229,24 eura.

Refundacija lijeka ceftriakson — antibiotik — LENDACIN — prema podacima Fonda, državu je koštala 2 102,76 eura, lijeka pantoprazol, poremećaji aciditeta — CONTROLOC, PANTOPRAZOL — 1 771,85, Amikacin —antibiotika — 1 531,47, a ifosfamid — antineoplastika — HOLOXAN — 1 521,96 eura.

Antikancerski lijek lani dominantno falio

U istom periodu prošle godine, prema podacima Fonda, najviše su refundirani troškovi za kupovinu lijeka palbociklib — antineoplastik — IBRANCE — na šta je potrošeno 7 500,50 eura.

“Za refundaciju novca potrošenog za kupovinu lijeka masne kisjeline, nezaštićene, koja se koristi u terapiji oboljenja kože — LINOLA FETT KREM — u 2020. potrošeno je 2 893,79, dok je za lijek paklitaksel — antineoplastik — ABRAXANE — utrošeno 2 431,82 eura”, rekli su iz Fonda.

Refundacija lijeka humani albumin — supstituent krvi (HUMANI ALBUMIN, ALBUNORM) — državu je koštala 1 726,74 eura, filgrastim–imunomodulator — ZARZIO — 1 536,07, a antibiotika sulfametoksazola, trimetoprim — BACTRIM — 858 eura.

Za kupovinu lijeka živi atenuirani bacili M. bovis, soj BCG — imunomodulirajući agens, ONCOTICE — Fond je, za pet mjeseci prošle godine, refundirao 733,16, za lijek citarabin — antineoplastik — CYTOSAR — 528,78 eura, za antibiotik STREPTOMICIN — 527,22, a za triptorelin — imunomodulator — DIPHERELIN — 516,87 eura.

Deficitani covid ljekovi

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i član savjeta Građanske inicijative ,,21. maj” Sead Čirgić za Gradski portal ističe da izmijenjena struktura prvih 10 ljekova, koji su refundirani u 2021. u odnosu na 2020. godinu, upućuje na povremene nestašice lijekova.

“Riječ je, prije svega, o antitrombotičkim ljekovima koji se koriste kod pacijenata vezanih za postelju zbog akutnog oboljenja, uključujući srčanu insuficijenciju, respiratornu insuficijenciju i teške infekcije i onih koji su povezani sa ortopedskom ili opštom hirurgijom itd., kao i nedostatku antibiotika koji se koriste za teške kliničke slike. Znamo da su to udarni ljekovi i za liječenje oboljelih od Kovid infekcije”, pojasnio je Čirgić.

Kašnjenje u donošenju Zakona o budžetu za 2021. godinu i privremeno finansiranje, kako je kazao, dovelo je do ozbiljnih problema u nabavci ljekova na šta je upozoravano.

“Zdravstvene ustanove dovedene su u situaciju rizika kada je u pitanju adekvatno pružanje zdravstvene zaštite i tretman životno ugroženih pacijente. Zbog nedostatka osnovnih sredstava za liječenje pacijenata, porodice oboljelih bile su primorane same da nabavljaju ljekove kako bi obezbijedile neophodnu terapiju”, podsjetio je Čirgić.

On vjeruje da će se problemi u nabavci ljekova i medicinskih sredstava privremeno riješiti u narednih mjesec—dva, koliko traje tenderska procedura, a, kako kaže, na ruku ide i povoljnija epidemijska situacija.

Malo novca za nabavku- nagovještaj novih nestašica

“Međutim, opasnost od ponovnog poremećaja u snabdijevanju ljekovima i medicinskim sredstvima i dalje je prisutna zbog nedovoljno opredjeljenih sredstva za njihovu nabavku u odnosu na potrebe zdravstvenog sistema, što je, uz postojeći dug za tu namjenu i evidentni porast potrošnje ljekova i medicinskih sredstava u 2021. godini, neodrživa situacija koja nagovještava vruću jesen i rebalans budžeta”, upozorio je Čirgić.

Podsjetimo, nestašice pojedinih lijekova u crnogorskom zdravstvenom sistemu i dalje se sporadično dešavaju. Posljednja je bila prethodne sedmice kada pacijenti, kojima su bile potrebne injekcije za sprečavanje zgrušavanja krvi, nisu mogli da prime terapiju u Domu zdravlja Podgorica jer su potrošene zalihe koje su stigle iz Montefarma.

Najnovije

Automobil sletio sa puta blizu desete lovćenske serpentine

Reno laguna, kotorskih registarskih tablica sletio je s kolovoza u blizini desete serpentine na saobraćajnici Kotor – Njeguši, oko 15 sati. Na lice mjesta izašli...

Zirojević: Zdravko da pređe u hram u Podgorici, a u njegovom kabinetu da bude...

Portparol Socijaldemokrata Crne Gore, Nikola Zirojević, komentarisao je na twitter-u objavu Vlade da je kabinet potpredsjednika Dritana Abazovića pretvoren u igraonicu za djecu. Zirojević je...

Bundesliga: Fenomenalan povratak Halanda, slavlje Herte bez Jovetića

Erling Haland je propustio tri meča Borusije, pa onda dva reprezentacije Norveške zbog povrede, ali mu nije mnogo trebalo da se vrati u golgeterski...

Američki milijarder osuđen na doživotni zatvor

Bogati američki nasljednik Robert Durst, proslavljen po dokumentarcu na televiziji HBO, osuđen je na doživotni zatvor u sudu u Los Angelesu bez mogućnosti uslovnog oslobađanja,...

Nedović pred Mornar: Budućnost mora da igra sa stilom

Fudbaleri Budućnosti su na reprezentativnu pauzu otišli sa dvije vezane pobjede protiv Petrovca i Rudara, a u 11. kolu domaćeg šampionata ih očekuje –...

Najčitanije

Povezano

Borovinić Bojović: Cijene ljekova biće niže, lista će biti dodatno proširena

Ministarstvo zdravlja Crne Gore radi na Uredbi o maksimalnoj cijeni ljekova kako bi nova, ažurirana i proširena lista ljekova, sa nižim cijenama bila objavljena...

Medojević: Vlada ignoriše monopol Glosarija, građani plaćaju najskuplje ljekove u regionu

I u oblasti utvrđivanja cijene ljekova, Vlada nastavlja politiku Demokratske partije socijalista koja je dovela do toga da režimska DPS firma Glosarij ima apsolutni...

Proširena Lista ljekova za 31 lijek: Niže cijene, nema favorizovanja proizvođača, više mogućnosti za pacijente

Vlada Crne Gore je, na predlog Ministarstva zdravlja usvojila novu Listu ljekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje....

Stanić: Informacija o nedostatku citostatika – katastrofalna; Teheranizovana CG ne može biti udoban dom svojim građanima

Informacija o nedostatku citostatika za najteže bolesnike, zbog nesposobnosti vlasti da usvoji budžet u prvih pola godine, bila bi katastrofalna sama po sebi, da...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve