Petak, 27 Maja, 2022
Rubrika:

Za refundaciju ljekova ove godine dato 150 odsto novca više nego lani

Prema podacima koje je Fond za zdravstveno osiguranje dostavio Gradskom portalu, od 1. januara do 31. maja ove godine, ukupan finansijski izdatak Fonda za refundaciju troškova za kupovinu lijekova iznosio je 58 925,72 eura, dok je u istom periodu 2020. godine taj izdatak bio 23 538,10 eura.

Troškovi Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore po osnovu refundacije ljekova u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, veći su za 150 odsto. To je jasan indikator poremećaja u snabdijevanju ljekovima, posebno onih koji se koriste u bolničkim, odnosno stacionarnim uslovima, kazao je za Gradski portal član savjeta građanske inicijative “21. maj” Sead Čirgić.

U 2021. najviše novca vraćeno na antikoagulanse

Prema podacima koje je Fond za zdravstveno osiguranje dostavio Gradskom portalu, od 1. januara do 31. maja ove godine, ukupan finansijski izdatak Fonda za refundaciju troškova za kupovinu lijekova iznosio je 58 925,72 eura, dok je u istom periodu 2020. godine taj izdatak bio 23 538,10 eura.

U prvih pet mjeseci ove godine, prema podacima Fonda, najviše novca, 22 878,31 eura, utrošeno je za refundaciju lijeka enokasparin-natrijum — CLEXANE — koji pripada grupi medikamenata koji su niskomolekularni heparini, odnosno antitrombotička sredstva (antikoagulansi).

“Za refundaciju lijeka nadroparin- niskomolekularni heparin- FRAXIPARIN, potrošeno je 7. 676,17 eura, za lijek Ceftazidim -antibiotik – CEFAZ — 3.243,07, a za medikament tocilizumab- imunosupresiv – ACTEMRA – 3. 233,07 eura”, kazali su Gradskom portalu iz Fonda.

Lijek masne kisjeline, nezaštićene, koji se koristi u terapiji oboljenja kože — LINOLA FETT— refundiran je u iznosu od 2.672,28, dok je za metilprednizolon — kortikosteroid — LEMOD SOLU, SOLU-MEDROL — utrošeno 2.229,24 eura.

Refundacija lijeka ceftriakson — antibiotik — LENDACIN — prema podacima Fonda, državu je koštala 2 102,76 eura, lijeka pantoprazol, poremećaji aciditeta — CONTROLOC, PANTOPRAZOL — 1 771,85, Amikacin —antibiotika — 1 531,47, a ifosfamid — antineoplastika — HOLOXAN — 1 521,96 eura.

Antikancerski lijek lani dominantno falio

U istom periodu prošle godine, prema podacima Fonda, najviše su refundirani troškovi za kupovinu lijeka palbociklib — antineoplastik — IBRANCE — na šta je potrošeno 7 500,50 eura.

“Za refundaciju novca potrošenog za kupovinu lijeka masne kisjeline, nezaštićene, koja se koristi u terapiji oboljenja kože — LINOLA FETT KREM — u 2020. potrošeno je 2 893,79, dok je za lijek paklitaksel — antineoplastik — ABRAXANE — utrošeno 2 431,82 eura”, rekli su iz Fonda.

Refundacija lijeka humani albumin — supstituent krvi (HUMANI ALBUMIN, ALBUNORM) — državu je koštala 1 726,74 eura, filgrastim–imunomodulator — ZARZIO — 1 536,07, a antibiotika sulfametoksazola, trimetoprim — BACTRIM — 858 eura.

Za kupovinu lijeka živi atenuirani bacili M. bovis, soj BCG — imunomodulirajući agens, ONCOTICE — Fond je, za pet mjeseci prošle godine, refundirao 733,16, za lijek citarabin — antineoplastik — CYTOSAR — 528,78 eura, za antibiotik STREPTOMICIN — 527,22, a za triptorelin — imunomodulator — DIPHERELIN — 516,87 eura.

Deficitani covid ljekovi

Bivši direktor Fonda za zdravstveno osiguranje i član savjeta Građanske inicijative ,,21. maj” Sead Čirgić za Gradski portal ističe da izmijenjena struktura prvih 10 ljekova, koji su refundirani u 2021. u odnosu na 2020. godinu, upućuje na povremene nestašice lijekova.

“Riječ je, prije svega, o antitrombotičkim ljekovima koji se koriste kod pacijenata vezanih za postelju zbog akutnog oboljenja, uključujući srčanu insuficijenciju, respiratornu insuficijenciju i teške infekcije i onih koji su povezani sa ortopedskom ili opštom hirurgijom itd., kao i nedostatku antibiotika koji se koriste za teške kliničke slike. Znamo da su to udarni ljekovi i za liječenje oboljelih od Kovid infekcije”, pojasnio je Čirgić.

Kašnjenje u donošenju Zakona o budžetu za 2021. godinu i privremeno finansiranje, kako je kazao, dovelo je do ozbiljnih problema u nabavci ljekova na šta je upozoravano.

“Zdravstvene ustanove dovedene su u situaciju rizika kada je u pitanju adekvatno pružanje zdravstvene zaštite i tretman životno ugroženih pacijente. Zbog nedostatka osnovnih sredstava za liječenje pacijenata, porodice oboljelih bile su primorane same da nabavljaju ljekove kako bi obezbijedile neophodnu terapiju”, podsjetio je Čirgić.

On vjeruje da će se problemi u nabavci ljekova i medicinskih sredstava privremeno riješiti u narednih mjesec—dva, koliko traje tenderska procedura, a, kako kaže, na ruku ide i povoljnija epidemijska situacija.

Malo novca za nabavku- nagovještaj novih nestašica

“Međutim, opasnost od ponovnog poremećaja u snabdijevanju ljekovima i medicinskim sredstvima i dalje je prisutna zbog nedovoljno opredjeljenih sredstva za njihovu nabavku u odnosu na potrebe zdravstvenog sistema, što je, uz postojeći dug za tu namjenu i evidentni porast potrošnje ljekova i medicinskih sredstava u 2021. godini, neodrživa situacija koja nagovještava vruću jesen i rebalans budžeta”, upozorio je Čirgić.

Podsjetimo, nestašice pojedinih lijekova u crnogorskom zdravstvenom sistemu i dalje se sporadično dešavaju. Posljednja je bila prethodne sedmice kada pacijenti, kojima su bile potrebne injekcije za sprečavanje zgrušavanja krvi, nisu mogli da prime terapiju u Domu zdravlja Podgorica jer su potrošene zalihe koje su stigle iz Montefarma.

Najnovije

Pronađeno tijelo nestalog ribara

Nakon višednevne opsežne pretrage podvodnog akvatorijuma risanskog zaliva ronioci su danas uspjeli da pronađu i izvuku tijelo nestalog ribara, saopštio je Anteni M Danilo...

IJZ: Jedna osoba preminula, 76 novooboljelih

U prethodna 24 sata od posljedica koronavirusa preminula je jedna osoba. Registrovano je 76 novooboljelih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ. Oporavilo se još...

Klemen Turpan sudi finale Liga šampiona

Real Madrid i Liverpul se sjutra od 21 sat u Parizu bore za titulu prvaka Evrope, a Uefa je danas objavila i ime sudije...

Poslanik Branko Radulović tvrdi: Pokušali su atentat na mene, sve sam prijavio!

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović tvrdi da je prije 10-15 dana pokušan atentat na njega, kao prije pet godina. “Da li sam vam se se obratio-ne. Da...

Stanislava Bošković izabrana za predsjednicu Alijanse žena u Danilovgradu

Nedavno konstituisan Opštinski odbor Alijanse žena DPS Danilovgrad je održao sjednicu na kojoj je izabrano rukovodstvo ovog partijskog organa, saopšteno je iz te partije. Za...

Najčitanije

Povezano

Najteži pacijenti bez terapije, Montefarm tvrdi da nema nestašice

Nestašice ljekova u Crnoj Gori, naročito onih koji su namijenjeni onkološkim pacijentima i trudnicama, učestale su, a snabdijevenost javnih zdravstvenih ustanova medikamentima zavisi od...

Helikopter dostavio ljekove samo za jednog mještanina

Naizgled humana akcija Vojske Crne Gore da jednom mještaninu sniježnim nanosima odsječenog durmitorskog sela Mala Crna Gora helikopterom dostavi ljekove, kako tvrde neki mještani,...

Mugoša: Ljekovi bezbjedni, ne kupujte ih preko interneta

Građani Crne Gore apsolutno mogu da budu mirni i sigurni da su svi ljekovi, kao i vakcine sigurni, bezbijedni i efikasni jer standardi koje...

Lani bilo 138 sumnji u kvalitet lijeka, najviše od onkologa

Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) tokom prošle godine prijavljeno je 138 sumnji u kvalitet lijeka, što predstavlja pad od oko 15 odsto...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve