Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Za dezinformacije krivo loše tržište i političari

Crna Gora ima problem sa dezinformacijama a on je posljedica loše regulacije medijskog tržišta i slabog finasijskog stanja u medijima kao i govora mržnje koji u javni diskurs uvode političari

Crna Gora ima problem sa dezinformacijama a on je posljedica loše regulacije medijskog tržišta i slabog finasijskog stanja u medijima kao i govora mržnje koji u javni diskurs uvode političari, poručeno je drugog dana konferencije „Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija“ koju je Centar za demokratsku tranziciju (CDT) organizovao u saradnji sa Balkanskim fondom za demokratiju (BTD).

Generalni direktor RTCG-a Boris Raonić kazao je da jedan od načina borbe protiv dezinformacija podizanje političke kulture.

„Javni servis će njegovati kulturu profesionalnog novinarstva, građani će dobijati provjerene i tačne informacije bez toga da ona bude optrećena štićenjem partijskih interesa“, rekao je Raonić.

Javni servis, dodao je, nije bezgrešan.

„Nijedna greška nije namjerna niti je dio neke kampanje što su neki desničarski krugovi pokušali da pripišu javnom servisu. Nisu svi mediji isti, a može se poći i dalje i reći da nisu svi ni mediji, neki su nečije propagandne alatke“, kazao je Raonić.

Direktor i glavni urednik Pobjede Draško Đuranović, kazao je da su vlasti u Beogradu i Podgorici devedesetih, kada su pokrenule kampanju mobilizacije za ratnu politiku koristili medije.

„Mediji su odigrali važnu negativn ulogu. Lažne informacije su se tada jako brzo širile tako da ta uloga medija je strašno važna i sistem provjere informacija je jako važan. Naročito sad kad imamo društvene mreže i vrtlog informacija“, naglasio je Đuranović.

On je dodao da već postoje mehanizmi kojima se problem dezinformacija može regulisati.

„Pitanje je zašto država i društvo nisu iskoristili te mehanizme koji su joj na raspolaganju. Govor mržnje, medijske kampanje, dnevnik uvreda se danas isplati u Crnoj Gori. Ja nisam za to da država uvodi neku represiju ali jesam da se poštuju“, rekao je on.

Direktorica Vijesti Marijana Kadić Bojanić ocijenila je da je država ta koja mora da obezbijedi mogućnost da se mediji razvijaju.

„Mediji su preduzeće kao i svako drugo, da bi preduzeće moglo da funkcioniše ne smiju da postoje monopoli. To tržište u Crnoj Gori nikad nije uspostavljeno na pravi način i na težak način se borimo sa nedaćama koje nas svakodnevno snalaze. Medijski pluralizam ne podrazumijeva samo veliki broj medija, Srbija je i u doba Miloševića imala veliki broj medija“, rekla je Kadić Bojanić.

Problem je, kako je istakla, i veliki broj portala.

„Danas se portal može pokrenuti iz dnevne sobe, a ne zna se ko su vlasnici i osnivači. Takav je bio portal Udar za koji se nije zvanično saznalo ko stoji iza njega. Insitucije su nam rekle da je nemoguće da nađu vlasnika“ rekla je ona.

Mediji se, kako je dodala, bore sa nedostatkom zaposlenih.

„Fakt-čekeri bi nam bili jako korisni ali u ovoj situaciji nije moguće zapošljavati. Obećanja svih vlada pa i ove posljednje da će se tržište regulisati nisu ispunjena i situacija je sve gora i gora“, kazala je direktorica Vijesti.

Programska direktorica Adria TV Rajka Raičević  kazala je da je poruka mandatara za sastav Vlade Dritana Abazovića, da treba pooštriti kaznenu politiku prema medijima, skandalozna.

„Nakon njegove izjave ne idemo u dobrom pravcu“, rekla je Raičević i za stanje u medijima okrivila prethodnu i sadašnju vlast.

Ona je dodala da Adria TV doživljava opstrukcije i da ne može da dobije nacionalnu frekvenciju.

„Nama svakog dana dolaze inspekcije a mi smo potpuno legalni. Nas je osnovala firma iz Crne Gore, mi smo crnogorska televizija“, rekla je Raičević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve