Za deceniju trojica osuđena na po 40 godina zatvora

Iz Vrhovnog suda Crne Gore su dostavili podatke o presudama kojima su izrečene maksimalne kazne zatvora

Ubistva u Crnoj Gori, posebno prethodnih godina, nažalost, nijesu bila rijetka, a Crna Gora, prema istraživanjima evropskih zemalja, na samom je vrhu po ubistvima koji su počinjeni iz vatrenog oružja, piše Dan. Ipak, u posljednjih deset godina, na maksimalne kazne zatvora u trajanju od po 40 godina osuđene su tri osobe.

Iz Vrhovnog suda Crne Gore Danu su dostavili podatke o presudama kojima su izrečene maksimalne kazne zatvora.

Naime, na po 40 godina zatvora osuđeni su Kotoranin Dalibor Bulajić, Podgoričanin Igor Raičević i državljanin Srbije Borivoje Jovanović.

Bulajić je oglašen krivim da je 28. januara 2008. u lokalu “Duga” su mišljajem hicima iz pištolja ubio Srđana Kasalicu i Petra Drakulovića, a teško ranio Milovana Bjelanovića. Maksimalna kazna Raičeviću izrečena je zbog ubistva supruge Marije Raičević i njenog prijatelja Ivana Dulovića.

U presudi je navedeno da je Raičević 25. novembra 2011. godine s umišljajem ubio suprugu Mariju ispalivši joj metak u glavu, a nakon toga je u pravcu Dulovića ispalio šest metaka, od kojih su ga četiri pogodila. U obrazloženju prvostepene presude navodi se da je Raičević danima pratio suprugu u čiji je automobil prethodno postavio uređaj za prisluškivanje.

Jovanović je osuđen jer je 3. oktobra 2011. na svirep način usmrtio Rajku Kaluđerović koju je prethodno silovao. U presudi je zaključeno da je okrivljeni bezosjećajna i bezobzirna osoba, koji je nakon što je rukama davio oštećenu za vrat, nastavio da je davi kaišem i pertlom, čime je ispoljio upornost da izvrši svirepoubistvo.

Izmjenama Krivičnog zakonika Crne Gore, umjesto maksimalne kazne zatvora od 40 godina, uvedena je “kazna dugotrajnog zatvora”. Kazna dugotrajnog zatvora ne može biti kraća od trideset niti duža od četrdeset godina. Kazna dugotrajnog zatvora može se propisati za najteža krivična djela, pri čemu se ne može propisati kao jedina kazna za određeno krivično djelo.

Komentari

avatar