Izvor: Духовний Фронт України

Prije ili kasnije, ruska obaveštajna služba morala je svoj glavni resurs – religiju, dovesti u aktivnu fazu na Balkanu. Crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti potkopava položaj Srpske crkve i prvi je korak ka tome da joj se oduzme apsolutni monopol. Ali i uticaj Moskve je takođe potkopan – piše „Духовний Фронт України”.

foto The Guardian

„Moglo bi se figurativno reći da nije tajna da Srpska crkva spada u kategoriju najvjernijih saveznica Ruske crkve. U stvarnosti, ona je ogranak Ruske crkve, koji vrši relevantan društveni i politički rad u regionu. I nije iznenađujuće što je Crna Gora počela da govori o hipotetičkoj autokefaliji za svoju Crkvu, iako ne najglasnije. Ipak, zakon koji je crnogorski parlament usvojio 27. decembra 2019, nagovještava a priori takav kurs. Takođe nije iznenađujuće što je Srpska crkva, manipulišući stanovništvom, izvela na ulice hiljade svojih pristalica ne samo širom Srbije, već i Crne Gore. Vrlo upečatljiva poenta je bila da je na vrhuncu protesta kod ruskih turističkih agencija pravac za Balkan među GRU-om postao izuzetno popularan”, piše ukrajinski portal.

„Sve je to zapravo samo uvod u ono što se sada sprovodi na vjerskome placdarmu Balkana. Tako je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije prije neki dan dao rezonantne izjave. Prvu, prema tom srpskom mitropolitu, davanje tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine (PCU) ‘bila je kobna za Carigradsku patrijaršiju’. Drugo, mitropolit je primjetio da su aktivni protivnici zakona spremni za građanski rat.

Dakle, možemo uočiti, u stvari, klasični scenario destabilizacije regiona manipulisanjem vjerskim pitanjem, koji su, usput rečeno, pokušali da primjene u situaciji sa tomosom za PCU. U najkritičnijem trenutku odluke Carigrada da obezbijedi autokefaliju za PCU, skoro cijela propagandna mašinerija Ruske Federacije, uključujući njezine pridružene linkove i medijske resurse u Ukrajini, pitanja religije je prenijela u naraciju o građanskome ratu”.

„Духовний Фронт України” navodi u zaključku da „izjave jednoga takvoga religioznog lika kao što je Amfilohije, mogu biti samo još jedan okidač za kontinuirano pogoršanje socioreligiozne situacije u region”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve