“Jezik Evropske unije približava se ne apsolutnoj nerazumljivosti, nego apsolutnoj praznini, tački na kojoj jezik postaje antijezik, jer na tom jeziku moguće je danima govoriti a da se ništa ne kaže, i obratno, na tom se jeziku, čak i ako se danima govori, ništa ne može reći”, napisao je u svojoj “Mađarskoj rečenici” naš književnik Andrej Nikolaidis.

Tako da nam je postala jasnija ekvilibristika briselskih zvaničnika o nasušnoj potrebi ujedinjenja Evrope koje, istovremeno, nije moguće iz nekog razloga. Bar do 2025. godine, a možda ni u tom roku… Nesreća je što su se i neki ovdašnji mlađani političari inficirali ovom vrstom praznoslovlja, što se zorno dalo primijetiti u nedavnom intervjuu lidera demokratske Crne Gore Alekse Bečića agenciji Mina, u kojem je, između ostalog, ukazao na potrebu “provjetravanja crnogorske opozicije”.

Pa je, odgovarajući na pitanje o novom raskidu sa Dritanom Abazovićem Bečić odgovorio “da je mnogo toga bilo tačno, ali da je bilo i značajnih neistina, posebno u dijelu informacija plasiranih u medije iz „izvora bliskih vrhu partije”.

Pa nastavio: „Do sada niti meni, niti bilo kom funkcioneru Demokrata nije saopšteno bilo kakvo sporenje po pitanju načina vođenja politike, političkih stavova i ciljeva, tako da te „nezvanične informacije” ovom prilikom oštro demantujem i radujem se garancijama da se takvi spinovi više neće plasirati’?!

A onda je na konkretno pitanje da li i dalje podržava “Sporazum o budućnosti“ Džemala Perovića, odgovorio da “su u taj Sporazum i jedinstvo opozicije pucali potpisnici koji su prodali Kotor DPS-u, a Demokrate se”, kako je istakao, “drže Sporazuma, Plana sveobuhvatnih izbornih i drugih reformi, odluke najviših organa partije da neće sa DPS-om u bilo kojoj varijanti, kao i jedinstvene odluke opozicije da bojkotuju parlament do ispunjenja uslova”?!

Bečić je svoje logoreično insistiranje na provjetravanju opozicije i nastavku bojkota parlamenta takođe “argumentovao” podatkom da “Demokrate, što pokazuju i sva istraživanja javnog mnjenja, imaju daleko veću podršku sada nego 2016. godine, kada su ušli u bojkot parlamenta”.

Uz poentiranje retoričkim pitanjem: “A šta su dobile naše kolege koje su se vratile?”

Na to pitanje stigao mu je odgovor prije dva dana. Istraživanje CEDEM-a je pokazalo da je “neprovjetreni” DF povratkom u parlament popravio svoj rejting za pet-šest procenata, a da je “provjetreni Bečić” izgubio pet-šest procenata podrške. Prelilo se iz šupljeg u prazno, vele zli jezici.

Zanimljiva je bila i Bečićeva opservacija o odlasku partnera Dritana u Dakinu koaliciju tamo đe svi imaju.

U svom provjetrenom logoreičnom maniru rekao je: “Odluka URA-e, u konkretnom slučaju, je potpuno legitimna, vjerovatno smatrajući da u nekom drugačijem aranžmanu mogu najviše dopinijeti promjenama. Želim im sreću u daljem djelovanju, a vrijeme za nas, kao mlade ljude, radi, jer vjerujem da ćemo zajedno vršiti vlast u prvoj demokratski izabranoj Vladi Crne Gore“!

Mada, objektivno, vrijeme nije bilo saveznik Bečićevih mladih ljudi koji su to “vršili” u neprovjetrenoj Budvi i Kotoru.

PS: Daleko je do murava, moj Aleksa!

Komentari

avatar