Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Vuković: Ukoliko Vlada ne ispuni svoju obavezu, Glavni grad će obezbijediti novac za izgradnju zgrade za penzionere

On je naglasio da je ova starosna grupa ponijela ubjedljivo najveći teret krize izazvane pandemijom koronavirusa, a da je Glavni grad u svakom trenutku nastojao da im bude podrška i oslonac

Godišnja sjednica Skupštine Udruženja penzionera održana je juče a gradonačelnik  Ivan Vuković je tom prilikom pozdravio penzionere ističući zadovoljstvo što su se okupili u velikom broju i dobrom raspoloženju imajući u vidu težak period koji smo prošli tokom protekle dvije godine.

On je naglasio da je ova starosna grupa ponijela ubjedljivo najveći teret krize izazvane pandemijom koronavirusa, a da je Glavni grad u svakom trenutku nastojao da im bude podrška i oslonac.

 U tom smislu, osim onih tradicionalnih programa podrške penzionerima, kreirani su i brojni drugi servisi, što je rezultat truda gradske uprave da kontinuirano jača mrežu socijalne zaštite, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

“Uveli smo sistem elektronske karte u javnom prevozu i ponudili posebne subvencije za penzionere, uveli smo senior karticu koja omogućava članovima Udruženja penzionera i licima starijim od 65 godina brojne popuste u trgovinama, kupili jedno specijalizovano vozilo na električni pogon koje omogućava penzionerima uslugu besplatnog prevoza do važnih adresa koje vrlo često posjećuju”, kazao je Vuković i podsjetio da je Glavni grad na početku pandemije organizovao akciju sakupljanja pomoći za socijalno ugrožene članove Udruženja penzionera tako da ni u jednom trenutku pomoć i podrška Glavnog grada nije izostala.

Isto tako, gradonačelnik Vuković je ukazao da neki projekti nijesu isključiva nadležnost Glavnog grada. ”U proteklom periodu izgradili smo tri objekta kolektivnog stanovanja u Podgorici za penzionere u Glavnom gradu i to je podatak na koji smo veoma ponosni.

Participacija Glavnog grada u tom smislu iznosi preko 3,2 miliona eura.  Imali smo namjeru da nastavimo sa tom praksom i u tom cilju smo opredijelili parcelu na Starom aerodromu, najveću urbanističku parcelu koju smo imali u tom dijelu grada, za potrebe izgradnje četvrte stambene zgrade za penzionere”, kazao je Vuković i još jednom apelovao na nadležne državne organe da u najkraćem roku omoguće realizaciju tog projekta jer su svi preduslovi stvoreni.

Iz istih razloga kasni i realizacija drugog projekta, a to je stavljanje u funkciju novog Doma za stare.

“Najvrijedniji projekat iz oblasti socijalne zaštite u Crnoj Gori vrijedan preko 12 miliona eura je realizovan u značajnoj mjeri zahvaljujući podršci Glavnog grada, koji ne samo što je ustupio parcelu nego je u dobroj mjeri i komunalno opremio, tako da je finansijska participacija Glavnog grada preko 4 miliona eura.

Ta zgrada je završena prije godinu dana i apelujem na nadležne da sve opotrebne procedure konačno dovedu do kraja kako bi 270 korisnika dobilo potrebnu njegu i pažnju u tom objektu”, istakao je Vuković.

Predsjednik Udruženja Penzionera Podgorica, Ilija Stanišić,  kazao je da su, usljed pandemije koronavirusa, prethodne dvije godine bile posebno teške za penzionere, te da ih dodatno pogađa porast cijena prehrambenih proizvoda, naftnih derivata i ostalog. U tom smislu, posebno se zahvalio Glavnom gradu i gradonačelniku Vukoviću na osnivanju brojnih socijalnih servisa koji u značajnoj mjeri olakšavaju i uljepšavaju život ove kategorije društva, te konkretnim projektima koji su na najdirektniji način doprinijeli rješavanju jednog od najznačajnijih egzistencijalnih pitanja – stambenog.

„Do sada je ovo Udruženje uspjelo da izgradi i useli 288 stambenih jedinica. Od Glavnog grada smo dobili lokaciju za četvrtu zgradu, na vrijeme je napravljen i revidovan elaborat, i prije više od godinu dana obratili smo se za donaciju Savezu udruženja penzionera Crne Gore, Fondu PIO i novoj Vladi, ali odgovor nijesmo dobili ni do danas. Koristim priliku da zahvalim rukovodstvu Glavnog grada Podgorice jer su primjer za ovu državu koliko su pažljivi prema starijoj populaciji, jer su Udruženju penzionera Podgorice ustupili 17 poslovnih prostora za potrebe klubova i 19 kancelarija za potrebe mjesnih udruženja. Glavni grad je dao i lokaciju za izgradnju Doma za stare, za koju je prethodna Vlada obezbijedila preko 12.000.000,00 eura, pa se mnogi pitaju kada će novi menadžment i nova Vlada useliti penzionere u dom”, kazao je Stanišić.

Na kraju, nakon diskusije i brojnih komentara prisutnih, gradonačelnik Vuković se još jednom obratio prisutnima. “Ukoliko Vlada Crne Gore i nadležni državni organi do kraja tekuće godine ne obezbijede potrebna sredstva, u pitanju je nekih 700.000 eura, za izgradnju četvrte zgrade za penzionere ja ću, u susret usvajanju budžeta za narednu godinu, predložiti da se ta stavka nađe u budžetu Glavnog grada i Glavni grad će preuzeti tu obavezu”, zaključio je Vuković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve