Subota, 15 Maja, 2021
Rubrika:

Vuković: Malo novca za vrtić u Bloku VI, nijesmo u komunikaciji sa Vladom za taj projekat

Gradonačelnik Podgorice tvrdi da će maj biti najuspješniji mjesec za njegovu upravu, jer će narednih dana raspisati tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 40 miliona eura

Prijedlogom ovogodišnjeg kapitalnog budžeta, koji je Vlada Crne Gore nedavno proslijedila Skupštini na usvajanje, malo novca je opredijeljeno za završetak vrtića u podgoričkom naselju Blok šest, zbog čega se ne može govoriti o izvjesnosti finalizacije tog projekta, kazao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u emisiji “Lice Podgorice”.

Gradonačelnik je ukazao da gradska uprava nije u komunikaciji sa Vladom kada je riječ o tom projektu.

“To je vrlo problematično, jer stanovnici Bloka šest dugo čekaju. Vrtić nam je potreban, radovi su odmakli, investirano je mnogo novca i bilo bi neozbiljno od Vlade Crne Gore da se ne potrudi da do početka naredne školske godine otvori vrtić. Šta će biti, nijesam siguran, jer nijesam bio u prilici da razgovaram sa ljudima koji su u Vladi nadležni za te stvari”, saopštio je Vuković.

Bulevari na Starom Aerodromu kasne

Vuković je rekao i da se kasni sa plaćanjem i radovima na Bulevaru Veljka Vlahovića i Zmaj Jovinom bulevaru na Starom Aerodromu.

“Izvođač radova nas je upozorio da će, ukoliko se tako nastavi, parkirati mašine i zatvoriti gradilište, što bi bila katastrofa. Ipak je riječ o projektima koji su planirani u stambenom naselju u kojem živi 20 hiljada ljudi”, naglasio je Vuković.

Kako je dodao, ljudi iz njegovog kabineta svakodnevno zovu Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, kao i Upravu javnih radova, koji su dominantno nadležni za te projekte.

Ocjena građana

Podgoričani su u anketi za Gradski radio ocijenili da im je drago što se parkovi grade, ali da uvijek može više.

Ipak, pojedini sugrađani kažu da je urađeno sve što je bilo moguće u ovom trenutku.

“Pažnju treba posvetiti i starijima, organizovati druženja za njih, otvoriti geronto službu. Djeci je potrebno više sadržaja i zelenila… Kada je riječ o traci za bicikliste i električne trotinete, mogli su da je premjeste na trotoare, a ne na kolovozne trake. Takođe je važno i uljepšavanje prilaza rijekama, ocijenili su sugrađani..”, kazali su anketirani građani.

Očekuju i uređenje plaže Galeb na Skalinama, otvaranje više vrtića i škola, kao i da se što prije završe radovi na Jugozapadnoj obilaznici. Podgoričani naglašavaju i da treba izgraditi više parking mjesta.

Parking iza Beka

Gradonačelnik Vuković tvrdi da i gradska uprava razmišlja u istom pravcu. Jedan od projekata za koji se zalažu je i rekonstrukcija Trga nezavisnosti, u okviru koje će se, prema njegovim riječima, izgraditi podzemna garaža sa 730 parking mjesta.

“Riješili bismo problem saobraćaja u centru grada, dok bismo uticali i na intenzivniji ekonomski razvoj Podgorice, jer niko neće doći da otvori bilo šta u centru ako nema gdje da parkira”, objasnio je Vuković, dodajući da će se o početku rekonstrukcije govoriti nakon mišljenja finansijskog stručnjaka da li da se Glavni grad kreditno zaduži ili ugovori privanto-javno partnerstvo.

Rekonstrukciju Trga, vrijednu oko 13 miliona, kritikovao je veći dio javnosti.

Izgradnja parkinga u centru Podgorice, kako je dodao, planirana je i iza Beka, čime bi građani dobili još 100 parking mjesta.

“Kolege iz Parking servisa su dobile zadatak da razmotre mogućnost izgradnje podzemne garaže ispod Trga Balšića. To bismo uredili parterno i dobili bismo, možda, pijacu koja je postojala u doba stare Podgorice”, naveo je Vuković.

Sniziće cijenu za Robnu kuću

Gradonačelnik Podgorice ističe da je pretpostavljao da niko neće pristati na cijenu od 10,9 miliona eura za kupovinu stare Robne kuće u centru grada.

“Nakon što se ispostavilo da ne postoji interesovanje za kupovinu zgrade, vjerovatno će se oboriti cijena, ali se nadam se da će se neko javiti kako bi prostor mogao da funkcioniše. Ako se ispostavi da je to preskupo, onda ćemo tražiti druga rješenja”, rekao je Vuković.

Kako je podsjetio, Glavni grad je najprije planirao da prostor stare Robne kuće, koja je u katastrofalnom stanju, pretvori u galeriju. Govoreći o zgradi Gradskog pozorišta, najavio je da će Podgoričani prvu predstavu u novom teatru gledati do kraja godine.

Gradonačelnik je objasnio i da se kasni sa završetkom zbog izvođača radova koji se bori sa nelikvidnošću i blokadama.

“Ostalo je nekoliko nedjelja građevinskih radova, nakon čega bi kompanija koja je dobila posao na instaliranju scenske tehnike trebalo da uđe u zgradu i konačno je osposobi za korišćenje. Rok za to je sedam mjeseci. U maju ćemo potpisati ugovor”, precizirao je Vuković.

Pomoć ŽRK-u

Komentarišući odustajanje države od finansiranja Ženskog rukometnog kluba Budućnost (ŽRK), gradonačelnik Ivan Vuković je kazao da će njegova uprava učiniti sve da podrži taj sportski kolektiv.

“Ne smijemo dozvoliti da se on ugasi ili da se svede na amaterski nivo. Nadam se da će država naći način da pomogne, jer je toliko dužna ŽRK-u”, istakao je Vuković.

Na pitanje da li je u međuvremenu razgovarao sa navijačima Fudbalskog kluba Zabjelo, sa kojima je nedavno imao neprijatan susret prilikom otvaranja parka u tom naselju, Vuković kaže da i za to postoji rješenje.

“Trebalo bi da imamo sastanak ovih dana. Nadam se da ćemo naći rješenje za taj fudbalski klub i sve klubove koji se takmiče u drugoj i trećoj ligi, a važni su za podgorički sport”, rekao je Vuković.

Planovi za maj

Gradonačelnik Podgorice tvrdi da će maj biti najuspješniji mjesec za njegovu upravu, jer će narednih dana raspisati tender za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vrijedan 40 miliona eura.

“Sa partnerima iz EU delegacije, 9. maja ćemo otvoriti pješački most sa biciklističkom stazom, koji se nalazi u blizini kolektora, u Ulici osmog marta. Jugozapadnu obilaznicu, vrijednu 16 miliona eura, sa novim mostom na Morači, otvorićemo 21. maja. Pri kraju će biti i rekonstrukcija Bokeške ulice, završićemo rekonstrukciju ulica 18. jula, Veliše Mugoše, Slobodana Škerovića na Draču i otvorićemo park na Koniku”, zaključio je Vuković.

Najnovije

Studija u Italiji: Nakon vakcine, zaražavanje kovidom smanjeno 80 odsto

Pet sedmica nakon primanja prve doze vakcine protiv koronavirusa, zaražavanje kovidom-19 smanjeno je 80 odsto, 90 odsto je manje prijema na bolničko liječenje, a...

Marka: Vrijeme je za Raula

Raul Gonzales Blanko ozbiljan je kandidat da sjedne na klupu Reala. ''Marka'' u subotnjem izdanju donosi tekst u kojem ističe da je ''vrijeme za Raula''. Odavno...

Matematičko takmičenje Kengur bez granica: Učestovalo preko 200 učenika iz Podgorice, Danilovgrada i Tuzi

Međunarodno matematičko takmičenje Kengur bez granica, danas se po prvi put održalo u Crnoj Gori, čime se i Crna Gora našla među 80 zemalja...

Kina prekinula ekspedicije na Mont Everest zbog opasnosti od kovida

Kina je otkazala sve uspone na Mont Everest sa svoje teritorije da bi izbjegla rizik od zaraze kovidom-19 koju bi mogli da donesu planinari...

Austrija potpuno ukida policijski čas

U Austriji će od ponoći biti ukinut noćni policijski čas, koji je ranije uveden kao jedna od epidemioloških mjera u borbi protiv koronavirusa. Ministarstvo zdravlja...

Najčitanije

Povezano

Policija: Identifikovane osobe koje su uništavale sadnice u parku u Podgorici

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica su, postupajući na osnovu snimka koji se pojavio u medijima, a na kojem se vide dvije osobe koje uništavaju sadnice...

Uništen jedan od natpisa u Parku Đorđa Balaševića

Nepoznate osobe uništile su jedan od natpisa u Parku Đorđa Balaševića u Podgorici. O tome svjedoči fotografija, objavljena na Fejsbuk stranici “Parkiram ka kreten”. Park je...

Vuković: Batov smisao za humor je svima uljepšavao dan

Povodom smrti doajena crnogorskog glumišta Zefa Bata Dedivanovića, reagovao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i poručio da je njegov smisao za humor uljepšavao dan svima koji...

Podgorica: Zbog dilovanja narkotika uhapšene tri osobe

Podgorička policija je tokom maja 2021. godine, sprovodeći mjere i radnje u cilju sprečavanja ulične prodaje narkotika na teritoriji Glavnog grada, podnijela šest krivičnih...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve