Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Vuković: Jedino civilizovanim izlivom nezadovoljstva medije možemo učiniti boljim

Ocijenio je da agresivno ispoljavanje nezadovoljstva prema medijima i novinarima neće doprinijeti poboljšanju kvaliteta medijskog sadržaja i novinarskog izvještavanja

Media centar izažava zabrinutost zbog sve učestalijih verbalnih i fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori i apeluje na sve one koji iz nekog razloga nijesu zadovoljni radom medija i novinara/ki da u borbi za svoja prava koriste civilizovane načine, jer će jedino tako pomoći da mediji i novinari budu bolji i u službi opšteg intersa, saopštio je predsjednik Skupštine Media centra Dragoljub Duško Vuković.

On je kazao da aktuelne političke konfrontacije i atmosfera netolerancije koja prožima crnogorsko društvo više, na žalost, pogoduje necivilizovanim, agesivnim izlivima nezadovoljstva, ali kako je kazao, to ne znači da se ono može pravdati i tolerisati.

Vuković je istakao da su svaki medij i novinari koji u njemu rade dužni da poštuju pavila i procedure koji su propisani važećim medijskim zakonima, internim pavilnicima o programskih i profesionalnim standardima, te jedinstvenim Kodeksom novinara/ki Crne Gore.

“Svi smo svjedoci da se profesionalni i etički standardi svakodnevno krše u većoj ili manjoj mjeri, namjerno ili nenamjerno, i da se time doprinosi generalno lošem mišljenju građana o medijima u Crnoj Gori, što pokazuju sondaže javnog mnjenja”, navodi on.

Ocijenio je da agresivno ispoljavanje nezadovoljstva prema medijima i novinarima neće doprinijeti poboljšanju kvaliteta medijskog sadržaja i novinarskog izvještavanja, te da oni koji praktikuju takve metode samo sebi mogu nanijeti štetu, bez da učine išta korisno za društvo u cjelini.

Zato je, kako navodi Vuković, jedini način jeste da se koriste mogućnosti koje obezbjeđuju medijski zakoni i samoregulatorni mehanizmi.

“Media centar poziva građane na civilizovan angažman u odbrani profesionalnih medijskih standarda i novinarske etike, koji podrazumijeva podnošenje prigovora i žalbi regulatornim i samoregulatornim tijelima ali i podnošenje tužbi nadležnim sudovima. Media centar ostaje otvoren za pomoć svakome ko je zainteresovan da se na ovaj način bori za bolje novinarstvo i medije u službi javnog dobra i intresa”, kazao je on.

Vuković smatra da oni koji izaberu nasilje kao vid obračuna sa medijma čiji im se rad ne dopada zaslužuju kazne mnogo oštrije od onih predviđenih sadašnjim zakonskim propisima, te da bi Vlada svojim aktivnostima trebalo da hitno stvori uslove za podsticanje samoregulacije u medijima ali i adekvatno sankcionisanje nasilnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve