Žabljak je jedini grad koji se nalazi u grupi 4 gdje je stopa kumulativne incidencije veća od 1.200 na 100 hiljada astanovnika.

Foto: RTCG

Takvo stanje je alarmantno, kazao je predsjednik Opštine Veselin Vukićević.

„Jasno je da je nekontrolisanom širenju infekcije doprinijelo nepridržavanje propisanih mjera. Svi smo bili svjedoci noćnih provoda, svadbi i sahrana koje se nijesu održavale u skladu sa preporukama NKT-a. Sve to, kao i uvriježeno mišljenje, kod nekih od naših sugrađana, da je sramota biti inficiran, doprinijelo je tome da danas imamo situaciju da smo grad sa najvećim brojem inficiranih na 100 hiljada stanovnika“.

Vukićević napominje da su pedijatar i medicinska sestra iz Doma zdravlja u izolaciji te da će Opština od srijede preuzeti obavezu prevoza pedijatra i tehničara iz pljevaljske bolnice koji će pregledati najmlađe sugrađane.

„Kako bi sugrađanima olakšali dijagnostiku slučaja obolijevanja, izdejstvovali smo da se testiranja vrše u zdravstvenoj stanici na Žabljaku tri puta nedjeljno, utorkom, petkom i nedjeljom i istim danima vrši se uzimanje uzoraka za krvnu sliku kao i rendgen dijagnostika“.

Od danas na Žabljaku stupile su na snagu nove mjere IJZ-a.

Upitan kakva je reakcija građana, te da li ugostitelji negoduju, Vukičević je kazao da je lokalni turistički inspektor rano jutros obišao objekte i konstatovao da su svi ispoštovali mjere.

„Od nadležnih lokalnih organa sam obaviješten da nema negativnih reakcija, kako od strane građana tako od strane ugostitelja za sada, iako smo trenutno jedini u državi koji su podlegli najstrožijim mjerama. Svi treba da se žrtvujemo u narednih 14 dana kako bismo u danima koji dolaze i donose sezonski grip, bili relaksirani“.

Rad u organima Opštine Žabljak je po nalogu Vukićevića sveden na minimum.

Služba zaštite redovno vrši dezinfekciju ustanova i najprometnijih površina u gradu.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve