Vukasanović: “Vlast je Srbe izopštila iz državnih institucija”

Navodi se da je ambasador Orav upoznat sa činjenicom da je srpski narod izopšten iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti

Srpskom narodu u Crnoj Gori uskraćena su stečena i Ustavom garantovana prava, i ignorisani su svi prigovori državnim institucijama koji su nesumnjivo ukazivali na neravnopravnost i diskriminaciju, kazao je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović tokom sastanka sa ambasadorom EU u Crnoj Gori Aivom Oravom.

Foto: PR Centar

“Državne institucije Crne Gore ni u jednom slučaju nijesu uvažile mišljenja i preporuke Zaštitnika ljudskih prava i sloboda vezane za pritužbe o diskriminaciji i uskraćivanju stečenih prava prema srpskom narodu u Crnoj Gori, što pokazuje nedostatak autoriteta ove institucije da adekvatno sankcioniše očiglednu obespravljenost i utiče na njeno otklanjanje”, saopštio je Vuksanović.

Navodi se da je ambasador Orav upoznat sa činjenicom da je srpski narod izopšten iz državnih institucija Crne Gore i lokalne samouprave koja je pod kontrolom aktuelne vlasti.

“I pored značajnog učešća u ukupnom procentu stanovništva (28,7 posto), građana srpske nacionalnosti nema u diplomatiji, pravosuđu, tužilaštvu, ministarstvima i brojnim državnim institucijama, što se može utvrditi na osnovu istraživanja samih državnih organa Crne Gore” poručeno je iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Zakonska rešenja, kako se dodaje, donose se protiv interesa srpskog naroda kao brojne nacionalne zajednice u Crnoj Gori, “s namjerom realizovanja državnog projekta asimilovanja Srba u nacionalne Crnogorce”.

Iz navedenog razgovora, kako je saopšteno, stekao se utisak da Delegacija Evropske unije nema dovoljno informacija o demokratskim procesima u Crnoj Gori i njihovom uticaju na ravnopravnost nacionalnih zajednica, “kao i da svoja saznanja temelji uglavnom na informacijama dobijenim od aktuelne vlasti i nepouzdanim i veoma često činjenicama ne potkrijepljenim izvještajima svojih povjerenika, koji pristrasno prate rad pojedinih državnih institucija”.

Ambasador Orav je, kako se dodaje, istakao da su dobijene informacije o položaju srpskog naroda od značaja za Evropsku uniju i njeno predstavništvo u Crnoj Gori, kako bi se stekla što cjelovitija slika o društvenim i političkim prilikama.

Komentari

avatar