Crna Gora je zemlja koja je u region u središtu hibridnog rata koji vodi Rusija protiv zapadnih demokratija, a da su i neki crnogorski mediji aktivni akteri tog obračuna potvrdila je izjava otpravnice poslova u Ambasadi SAD-a Džudi Kuo, koja je u utorak upozorila da su portali IN4S i Borba veoma usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja.

Anonimni mediji koji šire dezinformacije i čija vlasnička struktura i impresum nijesu poznati javnosti, metoda su specijalnog rata, a sudeći prema riječima predsjednika Savjeta Agencije za elektronske medije Ranka Vujovića, ovakvih anonimnih medija ima nekoliko u Crnoj Gori.

Kampanje koje vode mediji iza kojih se ne zna ko stoji su, prema njegovim riječima, opasne po državu i toj pojavi bi se moralo „stati na put“.

Skrivene adrese

– Agencija je, koliko je to u njenoj moći, napravila evidenciju portala koji djeluju na prostoru Crne Gore. Dio njih nema impresum, niti se zna ime osnivača, odnosno kompanije koja stoji iza tih portala. Radi se o četiri onlajn portala: Rožaje today, IN4S, Fokus press i Portal Gusinje. Agencija, takođe, nije imala ni podatke o portalu „Sloboda narodu“, koji se nalazi na adresi www.slobodacg.me, ali je on ugašen upravo u periodu kada smo pokrenuli aktivnosti za registraciju portala koji su do sada radili bez ikakvih podataka o vlasništvu – kazao je Vujović juče u izjavi za Pobjedu.

Govoreći o tome što država može da preduzme da zaštiti medijski prostor Crne Gore od dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze sa ovakvih, skrivenih adresa, Vujović kaže da je transparentnost vlasništva u medijima od izuzetne važnosti za sve demokratske procese, ali i objektivno izvještavanje medija.

Zakonska regulativa koja postoji je, kako kaže, vezala ruke AEM-u da uradi nešto po pitanju registracije portala.

– Evropa je kroz različita dokumenta do sada intenzivno insistirala da se mora znati ko stoji iza kojeg medija. Anonimni portali i manipulacije sa njima su relativna novost u svijetu medija i aktivni su posljednjih nekoliko godina. Naš Zakon o elektronskim medijima iz 2010. godine je zastario kada je ova oblast u pitanju i nije na pravi način tada obradio oblast obavezne registracije elektronskih medija i obaveznog impresuma koji bi morali da imaju svi medija, pa i onlajn portali. Agenciji su ruke vezane kada je registracija portala u pitanju, jer zakonsko rješenje nije izvedeno do kraja. Govorim o portalima koji djeluju iz Crne Gore – objasnio je Vujović.

Upozorava da je poseban problem sa portalima koji imaju urednički tim u nekoj stranoj zemlji i djeluju iz strane zemlje.

– Registracija takvih portala je gotovo nemoguća. Nadam se da će novi zakon o medijima biti efikasniji u registraciji onlajn portala, što će, po novom zakonu, biti u nadležnosti Ministarstva kulture – naveo je Vujović.

Samoregulacija je, prema njegovim riječima, najefikasniji način da se medijska zajednica zaštiti od ovakvih medija koji su zapravo instrument u rukama interesnih grupacija i bezbjednosnih službi.

– Neophodno je da se medijska zajednica udruži u zaštitu profesije kroz samoregulaciju i zaštitu osnovne uloge novinarstva, a to je informisanje građana – istakao je naš sagovornik.

Opasnost

– Međutim, kako dobar dio medijske zajednice, ne samo portali koji su pomenuti od gđe Kou, novinarstvo shvata kao aktivno vođenje propagandnih kampanja dezinformisanja, mi ostajemo i po pitanju uloge novinarstva podijeljeni. Sve to čini medijski prostor u Crnoj Gori otvorenim za razne vrste dezinformativnih kampanja – kaže Vujović.

Komentarišući izjavu Kuo, koja je u utorak u Podgorici, na konferenciji „Unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori“, rekla da je Sputnjik direktno pod ruskom vladom, a portali kao što su IN4S i Borba usko povezani sa direktivama koje dolaze iz Kremlja, naš sagovornik ocjenjuje da je ova poruka prilično zakašnjela.

– Ali bolje ikad nego nikad saopštiti istinu. Ako pažljivo posmatrate što se u medijskom prostoru Crne Gore dešavalo od oktobra 2015. godine, pa u oktobru i novembru 2016. godine, sve do danas, vidjećete da postoji jedna ista propagandna linija, koja se uvijek pojačavala kako su se približavali neki bitni događaji u Crnoj Gori. I uvijek ćete naći manje-više iste medijske aktere u toj priči. Dovoljno je da pogledate kako su pojedini mediji izvještavali o jučerašnjoj izjavi otpravnice poslova u američkoj ambasadi pa će vam stvari biti jasne – navodi Vujović.

Smatra da je strah razlog što medijska zajednica ćuti o ovakvim pojavama.

– Medijska zajednica i dobar dio međunarodne zajednice toleriše sve aktivne kampanje dezinformisanja crnogorskih građana. Ove kampanje su apsolutno opasne po državu i nadam se da će se u narednom periodu država više koncentrisati na njih – poručio je Vujović.

Na konferenciji koju je Atlantski savez organizovao krajem oktobra bilo je riječi o tome da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu godinama poligon za sajber napade i širenje lažnih vijesti kojima pojedine strane sile, prije svih Rusija, pokušavaju da podriju i uspore evroatlantske integracije država nastalih nakon raspada bivše Jugoslavije.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković je tada rekao da je Crna Gora 2016. prvi put iskusila direktni pokušaj miješanja u unutrašnje stvari, preko sajber napada, pa do pokušaja državnog udara. Naveo je da je takvo djelovanje Rusije nastavljeno, ali „nekim drugim sredstvima i modelima uticaja, prvenstveno preko medija koji šire dezinformacije u vezi sa vladinim politikama“. Objasnio je da „Sputnjik širi dezinformacije na Zapadnom Balkanu, a domaći mediji od kredibiliteta, prenose takve informacije“.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je na toj konferenciji da Rusija radi na tome da uspori napredak evroatlantskih integracija zemalja našeg regiona i da je to „bilo tako očigledno 2016. godine ovdje u Crnoj Gori prije njenog pristupanja NATO-u i prije parlamentarnih izbora“.

IN4S i „Sloboda“

Gojko Raičević, za kojeg javnost zna da je glavni i odgovorni urednik portala IN4S koji nema impresuma, tvrdi da je i osnivač i vlasnik te medijske kuće. On je Pobjedi ranije kazao da je predsjednik nevladine organizacije koja je vlasnik portala i da je glavni i odgovorni urednik tog medija.

Dokumentacija je, međutim, pokazala nešto drugačiju sliku – Raičević jeste osnivač NVO Akademska alternativa i Evropski integracioni centar, ali se te NVO ne pominju u vlasničkoj strukturi portala IN4S.

Kako smo ranije objavili, kompanija Atlantic news group llc. registrovana u američkom poreskom raju Delaver, na sajtu navodi da u svom portfoliju ima portale In4s.net i Borbu.me i štampani medij ,,Sloboda“. Objašnjavaju da su mediji njihov osnovni posao i to u Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a da im se tim sastoji od ,,provjerenih eksperata na polju medija i medijskog konsaltinga“.

LLC je hibridno poslovno sredstvo koje kombinuje najbolje osobine korporacije i partnerstva. Kao i korporacija, LLC legalno postoji odvojeno od svojih vlasnika, isto tako njeni vlasnici i menadžeri nijesu lično odgovorni za njene dugove i obaveze. LLC se može koristiti kao posredničko pravno lice zbog poreza, zbog čega je pogodno za izbjegavanje poreza. Poslovanje i upravljanje ovakvom firmom je regulisano pisanim dogovorom između vlasnika koji nije javan.

Osnivač Atlantic news group llc. je, prema javnim podacima, dr Vladimir Božović – vanredni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu, predsjednik Matice srpske u Crnoj Gori i osnivač NVO Akademska alternativa, kandidat za ambasadora Srbije u Crnoj Gori, a sa Raičevićem je jedan od 34 osnivača Srpske kuće.

U kartonu deponovanih potpisa Atlantic News grupe su Gojko Raičević i dr Vladimir Božović. Atlantic news grupa je osnivač firme ANG Crna Gora, čiji je izvršni direktor Gojko Raičević. On je pismeno ovlastio Branku Simović iz Podgorice da u ime firme ANG, koja ima račun samo u Hipotekarnoj banci, obavlja uplate i isplate i podizanje izvoda sa tog računa.

Na taj račun novac je uplaćivao regionalni biznismen Miodrag Daka Davidović, kao i prošle godine Nova srpska demokratija Andrije Mandića, u više navrata.

Vlasnik ANG, čiji je direktor i zastupnik Raičević, je Mira Popović, koja je preko Srpske kuće povezana sa vrhom Demokratskog fronta. Kompanija nema ni imovinu, niti je prijavila bilo kakve novčane transakcije.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve