Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Vujović: Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja

Vujović je istakla da ''današnja međuvladina konferencija, na kojoj smo dobili pozitivan IBAR, otvara novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije (EU), a našim građanima približava dugo čekane perspektive i mogućnosti''

Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

Ona je istakla da “današnja međuvladina konferencija, na kojoj smo dobili pozitivan IBAR, otvara novo poglavlje u odnosima između Crne Gore i Evropske unije (EU), a našim građanima približava dugo čekane perspektive i mogućnosti”.

– Posvećenost Crne Gore i naše Vlade evropskoj agendi i ostvareni mjerljivi retultati ključ su ovog uspjeha, a administracija Ministarstva kulture i medija, sa usvojenim medijskim zakonima, dala je ovom procesu snažan doprinos – kazala je u saopštenju.

Ona je dodala da “nakon limitiranog progresa koji je Crna Gora ostvarivala kada je riječ o slobodi izražavanja i sektoru medija, usvajanje Zakona o medijima, Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama i Zakona o javnom medijskom servisu, na prijedlog Vlade, koji su bili dio uslova za dobijanjem pozitivnog IBAR-a, ostvaren je značajan napredak u unapređenju položaja i slobode medija, kao i demokratskih principa”.

– Ovi zakoni su rezultat dugotrajnog procesa konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, uključujući medije, nevladine organizacije, sindikate, kao i vas, naše cijenjene međunarodne partnere. Ekspertska podrška naših evropskih partnera bila je ključna u oblikovanju zakona koji će osigurati slobodu izražavanja, veća prava novinara i veću odgovornost medija, po evropskim standardima i direktivama. Njihovo jednoglasno usvajanje u Skupštini nastalo je kao rezultat odgovornosti i zrelosti svih političkih subjekata koji su, svjesni važnosti dobijanja pozitivnog IBAR-a, prepoznali napor Vlade da procese značajne za dobrobit građana što prije dovede do kraja – naglašava ona.

Ocjenjuje da je “nepokolebljivo opredjeljenje za unapređenje medijskih sloboda i demokratskih standarda i zbog toga su transparentnost, odgovornost i profesionalizam temelji na kojima ćemo graditi naš medijski sektor i imati objektivno informisane građane”.

– Unaprijedili smo zakonodavni okvir, a naš budući najvažniji zadatak je dosljedna primjena usvojenih zakona, kako bi uspješno odgovorili novim izazovima i tehnološkim promjenama u medijskom pejzažu. Stvorićemo medijski prostor u kojem će se poštovati visoki standardi izvještavanja, što je ključno za informisanje građana i zdravo funkcionisanje demokratskog društva, a kredibilna i efektivna samoregulatorna tijela, uz medijski pismene i aktivne građene dodatno će doprinijeti integritetu i profesionalnosti medija. Hvala vam što ste prepoznali napore koje smo uložili u proces koji je rezultirao usvajanjem tri važna zakona i hvala vam što ćemo i ubuduće zajedno raditi na njihovoj uspješnoj primjeni, kao i unapređenju medijskog okvira Crne Gore, prve buduće članice Evropske unije. Spremniji smo nego ikad da pregovaramo i ispunjavamo predpristupne zadatke, koji će ne samo ojačati vladavinu prava u našoj zemlji, već ukupno poboljšati kvalitet života naših garđana – kazala je Vujović.

Ona je rekla da “u Evropskoj uniji imamo snažne partnere koji će nastaviti da podupiru svaki naš naredni korak na integracionom putu”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve