Srijeda, 24 Jula, 2024
Rubrika:

Vujović: Odlaskom Lakušića Crna Gora ostala bez istaknutog književnika i kulturnog poslenika

Kako je navela, autentičnost njegovog lirskog izraza, ali i vješta sposobnost u kreiranju kulturnih politika urodili su brojnim nagradama i priznanjima, među kojih je najistaknutija Trinaestojulska nagrada za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru

Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović, uputila je telegram saučešća povodom smrti istaknutog kulturnog stvaraoca i bivšeg ministra kulture Ilije Lakušića.

„Odlaskom Ilije Lakušića Crna Gora je ostala bez istaknutog književnika i kulturnog poslenika, koji je u svom bogatoj karijeri sa najviših adresa u kulturi uticao na razvoj kulturno – umjetničkog stvaralaštva i svojom višedecenijskom istrajnošču na književnoj sceni dao neizbrisiv doprinos razvoju pjesničke misli”, kazala je Vujović.

Kako je navela, autentičnost njegovog lirskog izraza, ali i vješta sposobnost u kreiranju kulturnih politika urodili su brojnim nagradama i priznanjima, među kojih je najistaknutija Trinaestojulska nagrada za rezultate od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

“Kao Ministar kulture i sekretar za kulturu grada Podgorice, kao i direktor Muzeja i galerija Podgorice doprinio je oblikovanju kulturnih strategija, omogućavajući prilike za bogatije i raznovrsnije kulturne sadržaje”, kazala je Vukpvić.

U svojoj bogatoj karijeri, ističe, za kulturu se zauzimao i ispred nevladinog sektora kao predsjednik Udruženja književnika Crne Gore u više mandata, ali i privatnog kao direktor i glavni urednik u izdvačkoj kući „Obodsko slovo“.

“Ali ono što će možda najduže ostati upampećno jesu pjesničke slike koje tematizuju univerzalne teme čovječanstva i na jednostvan, dirljiv i upečatljiv način se otvaraju čitaocu”, navela je Vujović u telegramu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve