Subota, 4 Decembra, 2021
Rubrika:

Vujošević: Za spas od korone treba još 200.000 vakcinisanih

Ako bismo dosegli 85 do 90 odsto vakcinisanih, kaže Vujošević, prekinula bi se transmisija s jednog čovjeka na drugog

Da bismo imali zaštitu od korona virusa potrebno je vakcinisati još 200-250 hiljada građana Crne Gore, ocijenio je za Dnevne epidemiolog u penziji Novica Vujošević.

Komentarišući to što mladi ostaju “gluvi” na brojne apele zdravstvenih vlasti, ali i alarmantne brojke o tome da nam sve češće umiru i mlađi koji nijesu vakcinisani, Vujošević podsjeća da djece do 18 godina u Crnoj Gori ima oko 110.000.

“To je veliki broj nevakcinisanih. To je jedna šestina stanovništva koja nije vakcinisana, plus odrasli ljudi, što znači da bi 200 do 250 hiljada ljudi trebalo da se vakciniše da bismo imali nekakvu zaštitu”, rekao je Vujošević. No, kako kaže, “svako je svoga tijela gospodar.”

Rizik je veliki

“Sve dok smo zdravo, sve je u redu, a kad se čovjek razboli, onda je ‘kuku’ što se nije vakcinisao. Ostavljeno je to na slobodnoj volji, a ovo se čudo neće završavati dok se svaki stanovnik ne inficira, bilo manifestno, da pokazuje znake bolesti, ili nemanifestno, da ne pokazuje znakove bolesti”, upozorio je Vujošević. Rizik od novog, delta soja, veliki je, kaže on, i ukazuje da je potrebno dostići nivo od 85 do 90 odsto vakcinisanih u Crnoj Gori. Objasnio je i zašto.

“Onaj prvi, vuhanski soj, bio je manje zarazan nego što je ovaj delta soj iz Indije. Sad je pitanje kad će doći neki opasnijii od ovog delta soja. Jedina efikasna mjera, stopostotna, to je vakcinacija”, ponovio je Vujošević.

Ako bismo dosegli 85 do 90 odsto vakcinisanih, kaže Vujošević, prekinula bi se transmisija s jednog čovjeka na drugog.

“Obolijevali bi pojedinačni slučajevi, 10 do 15 na 100.000 i to nije neki problem. I ti koji bi oboljeli, a koji su vakcinisani, ne bi umirali, jer je ovdje problem umiranje. Problem je i što virus ostavlja posljedice po zdravlje. Ja sam je prebolovao i uzeo mi je snagu do 30 odsto, ali tada nije bilo vakcine”, rekao je Vujošević.

Vakcina već čini svoje

Govoreći o tome da li bi trebalo uvesti obaveznu vakcinaciju, Vujošević kaže da je mišljenja kako bi to trebalo da važi za one službe koje imaju stalni kontakt sa stanovništvom, poput zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti, socijalnoj službi, medijima. On smatra i da vakcinacija već sada pokazuje određeni stepen djelotvornosti.

“Da nije koliko-toliko vakcinisanog stanovništva, bilo bi duplo više zaraženih . Vakcina čini svoje, ali nije to dovoljno da se prekine prenos i nije dovoljno da se spriječe mutacije”, rekao je Vujošević, napominjući kako se granica smrtnosti pomjerila prema mladima.

“Nije lijepo niko da umre, ali ako je birati između mene ili mojih unuka, bolje da ja idem. Ali nema nužde niko da ide. Evo i Fajzer priprema vakcinu za djecu od druge života na više”, rekao je on.

Vakcina nas spašava od novog lokdauna

Epidemijsku situaciju u našoj zemlji Vujošević je ocijenio nepovoljnom, i objasnio da samo vakcinacija Crnu Goru spašava od novog zaključavanja.

On pojašnjava daje broj pozitivnih u odnosu na ukupno testiranih 13 odsto, što epidemijsku situaciju karakteriše kao nepovoljnu.

“Kad je broj pozitivnih u odnosu na testirane iznad pet odsto, onda je epidemijsku situacija loša, a kod nas je nepovoljna, i ona je 13 odsto. To je loš pokazatelj. Samo zahvaljujući vakcinaciji zdravstvene vlasti ne pribjegavaju lokdaunu”, rekaoje Vujošević.

Napominje kako je veoma važno znati to da pacijenti koji su vakcinisani neće umrijeti od korona virusa, a neće imati ni tešku kliničku sliku.

“I nazeb dobijemo dva, tri puta godišnje, ili dva tri puta godišnje se dobije dijareja, ali se tome ne daje značaja jer se od toga ne mire. Ali letalitet od korone je 1,3 do 1,5 odsto i to je dosta”, zaključio je Vujošević.

Najnovije

Caritas: Društvo koje isključuje osobe sa invaliditetom je društvo sa invaliditetom

Povodom “Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom”, koji se obilježava svake godine 3. decembra, Caritas Crne Gore realizuje zajedničku regionalnu kapmanju sa još šest zemalja...

U subotu prestanak padavina

Sjutra rano ujutru prestanak padavina, prijepodne umjerena do povećana oblačnost, a tokom dana sunčani periodi. Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, krajem dana i tokom...

La liga: Mbape se obećao Realu

Kilijan Mbape će na ljeto sigurno preći u madridski Real, tvrdi AS. Španski list ima informaciju da je Francuz to obećao čelnicima Reala. Pregovori mogu da...

Procjena rizika od katastrofa od starteške važnosti za Crnu Goru

Dokument Procjena rizika od katastrofa Crne Gore, koji je završen, od strateške je važnosti za cijelu državu, a njegova upotrebna vrijednost u narednom periodu...

Hmelar: Crna Gora je zasluženo regionalni predvodnik u evropskim integracijama

Crna Gora, kao mala država, članica NATO-a, sa potpunom usklađenošću sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU i svim otvorenim poglavljima, zasluženo nosi titulu...

Najčitanije

Povezano

Murić: Mediji da uklanjaju teorije zavjere i lažne vijesti iz komentara

Iako u svom izvještavanju o pandemiji koronavirusa i vakcinaciji većina crnogorskih medija postupa uglavnom profesionalno i ne plasira teorije zavjere i dezinformacije o kovidu...

Borovinić Bojović: Blizu 60 odsto punoljetnih građana vakcinisano, najvažniji rezultat zdravstva u posljednjih godinu

Od nula vakcina i nula vakcinisanih do oko milion i tri stotine hiljada obezbijeđenih doza vakcina i blizu 60 odsto punoljetnih koji su imunizovani....

Koronavirus: Preminulo OSAM osoba, još 207 novopozitivnih

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana...

Doček na otvorenom se može kontrolisati

Producent Dragan Bulajić saopštio je da su nadležnim zdravstvenim vlastim uputili zahtjev da im se dozvoli organizacija dočeka Nove godine na otvorenom, pod istim...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve