Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

Vujošević-Facchini: Država koja drži crkve otvorene, a škole zatvorene sve govori o sebi

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, poštujući preporuke Ministarstva zdravlja i trenutne epidemiološke mjere, a u saglasnosti sa Sindikatom prosvjete Crne Gore, donijelo je odluku da se početak trećeg klasifikacionog perioda odloži za 31.01.2022. godine.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, poštujući preporuke Ministarstva zdravlja i trenutne epidemiološke mjere, a u saglasnosti sa Sindikatom prosvjete Crne Gore, donijelo je odluku da se početak trećeg klasifikacionog perioda odloži za 31.01.2022. godine.

“Uopšte nije trebalo da bude akcenat na produženju raspusta i odlaganju početka školske godine, uz obrazloženje da IJZ brine o svojim građanima”, kaže za Portal Analitika, Sanja Vujošević-Facchini, socioškinja iz Crne Gore, koja živi u Italiji.

Ističe da su takvom odlukom zdravstvene vlasti pokazale svoj neuspjeh kada je riječ o vakcinaciji i borbi protiv epidemije.

“Time su posredno poslali poruku o svojem  neuspjehu, zato što ove godine građani, u odnosu na prošlu, nijesu se u dovoljnom broju odazvali vakcinaciji. Profesori i djeca  takođe bi trebalo da budu vakcinisani. Zdravstveni sistem je mogao da organizuje vakcinaciju po školama ili da pravi “open day” testove”, kaže Vujošević-Facchini.

Ističe da bi trebalo da se sve učini da školska godina počne na vrijeme, a ne da teret nose prosvjetari, dok oni koji su trebali da promovišu vakcinaciju, nijesu dovoljno učinili.

“Akcenat je trebalo da bude na tome da godina počne sa otvorenim školama. Država koja drži crkve otvorene, a škole zatvorene sve govori o sebi! Zašto bi teret pao na prosvjetne radnike, kada Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, nijesu obavili svoj posao. Ne djeluje se više radikalno, jer ima vakcinisanih koji ne smiju da ispaštaju i onih koji su preležali kovid! I  onda roditelji odlučuju da neće onlajn nastavu ….sistem ne funkcioniše”, poručila je Vujošević-Facchini.

Dodala je da teret epidemije nose oni koji su postupili savjesno i vakcinisali se.

“Osim zaštite sebe i drugih, vakcinišemo se da bi funkcionisali, a ne da bi bili u istom košu sa nevakcinisanima i bili zatvoreni! U Italiji od juče sa green pass-om i kod frizera! Znači vakcinisanim više prostora nevakcinisanim manje!”, zaključila je sagovornica Portala Analitika.

Najnovije

Na čekanju gotovo 80 parova: Od početka godine u Crnoj Gori nije usvojeno nijedno...

Dugotrajne i zahtjevne procedure godinama su prepreka bračnim parovima da se kroz postupak usvojenja ostvare kao roditelji i pruže dom i ljubav djetetu koje...

Tri tipa dugog covida

Tri su različita tipa dugog covida, svaki sa svojim skupom simptoma, tvrde britanski naučnici. Naučnicii su istražili karakteristike 1459 bolesnika s dugim covidom, koji autori...

Senatori predložili zakon o američkoj podršci Zapadnom Balkanu

Grupa američkih senatora, na čelu sa demokratom Džin Šahin i republikancem Rodžerom Vikerom predstavila je dvostranački prijedlog zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu. Cilj je da se podrže...

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu nije postala pravosnažna

Počinilac masakra na Cetinju Vuk Borilović nije bez kriminalne prošlosti “u prethodnom periodu”, kako je to saopštila Uprava policije. Naprotiv: prema informacijama Pobjede Borilović je...

Pooštriti procedure za dobijanje dozvola za oružje

Crna Gora godinama prednjači među zemljama Evrope u količini oružja koje posjeduju građani. Razlog za to sagovornici TVCG vide u tradiciji koja podrazumijeva da...

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve