Povodom obilježavanja 40 godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Crnu Goru 15. aprila 1979. godine, ministarka u Vladi Crne Gore i predsjednica Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Marija Vučinović je izjavila da je ovaj zemljotres, kao i sve učestalije elementarne nepogode, signal da kao društvo trebamo raditi na još kvalitetnijim preventivnim aktivnostima, u cilju smanjenja šteta od elementarnih nepogoda.

U Agendi koju sprovodi Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, sadržani su konkretni koraci koje je potrebno da primjenjuju sve opštine, u okviru svojih komisija, kako bi se preventivnom politikom uticalo na smanjenje posledica uzrokovanih elementarnim nepogodama, što je ujedno i politika Vlade Crne Gore.

“Činjenica je da elementarne nepogode ne možemo spriječiti niti uticati na njihov razorni karakter, ali ono što možemo i što je neophodno jeste organizovan i sihronizovan rad svih relevantnih službi, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, kako bi na odgovoran način svi zajedno preventivno djelovali i time umanjili štete prouzrokovane nepogodama”, izjavila je ministarka Vučinović.

Ministarka je dodala da pojedine opštine, iz kapitalnog bužeta opredjeljuju sredstva za realizaciju preventivnih mjera, koje u krajnjem rezultiraju smanjenjem posledica nastanka većih šteta, što treba biti praksa u svim lokalnim upravama.

Podsjećanja radi, na današnji dan prije 40 godina, razorni zemljotres je pogodio Crnu Goru i odnio 136 života, od čega 101 u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Materijalna šteta se procjenjivala na preko četiri milijarde američkih dolara.

Poučeni tim iskustvom, a takođe i sve učestalijim elementarnim nepogodama, koje poslednjih godina pogađaju našu zemlju, neophodan je zajednički rad svih službi, kao i stalna edukacija i obuke u cilju osposobljavanja svih nadležnih institucija.

Komentari

avatar